Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μέσω Ιντερνετ οι νέοι άρχισαν την επανάσταση

The New York Times

Την περασμένη Πέμπτη, μια μικρή ομάδα νέων πολιτικών διοργανωτών, μανιακών του Ιντερνετ, βρέθηκε στο Κάιρο, στο σπίτι ενός συμβούλου του διπλωμάτη και νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Είχαν μαζευτεί εκεί για να διοργανώσουν μια μέρα διαδηλώσεων με αίτημα την αποπομπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες η ανεπίσημη ομάδα τους θα γινόταν η αποφασιστική ηγεσία μιας παλαιάς αντιπολιτευόμενης δύναμης που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και έως πρότινος είχε επικεφαλής προσωπικότητες με τα διπλάσια χρόνια από τα δικά τους.

«Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε κλείσει τα 30», δήλωσε ο Αμρ Εζ, ένας δικηγόρος 27 χρόνων, μέλος του Κινήματος Νέων της 6ης Απριλίου, που διοργάνωσε διαδηλώσεις μέσω Facebook. Εξεπλάγησαν και ενθουσιάστηκαν όταν είδαν ότι τουλάχιστον 90.000 άτομα δήλωσαν online συμμετοχή, υποκινώντας άλλους να κατέβουν στους δρόμους και κινητοποιώντας τελικά χιλιάδες άτομα, κυρίως νέους. Εκπληκτοι μπροστά στη μεγάλη προσέλευση, οι ηγέτες των παλαιότερων αντιπολιτευόμενων κινημάτων -μεταξύ τους η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι φιλελεύθεροι του Αιγυπτιακού Κινήματος για την Αλλαγή, αλλά και οι σύμμαχοι του Ελ Μπαραντέι- ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη νεολαία. Παρά τη συμμετοχή των παλαιών, ήταν εκείνη η ομάδα των νέων οπαδών του Ιντερνετ που συνέχισε να συντονίζει την κατάσταση.

Συζητήσεις

Το εύρος της εξέγερσης πυροδότησε συζητήσεις για το αν η έως τώρα διασπασμένη αντιπολίτευση της Αιγύπτου μπορεί να συσπειρωθεί για να αποκτήσει νέα δυναμική – αλλά και για το ποιος θα ηγηθεί αυτού του νέου ισχυρού κινήματος. Τα μεγάλα κόμματα και οι πρωταγωνιστές της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Κυριακή για να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα. Τελικά συγκρότησαν μια επιτροπή, με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, για να διαπραγματευθεί με τον στρατό. Ορισαν μια στρατηγική με στόχο να πάρουν με το μέρος τους τις ένοπλες δυνάμεις. Μια από τις συναντήσεις έγινε στην Πλατεία Απελευθέρωσης, θέατρο των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών. Συντονίστηκε κυρίως από τους νεότερους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, τα μέλη του Κινήματος των Νέων της 6ης Απριλίου, το οποίο πήρε το όνομά του από την απεργία των εργατών που είχε κατασταλεί πριν από τρία χρόνια, αλλά και του κινήματος Είμαστε Ολοι Χαλίντ Σαΐντ, που τιμά τη μνήμη του ανδρός ο οποίος ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία. Στόχος της ομάδας τώρα, δήλωσε ο κ. Εζ, είναι να οριστούν τα αιτήματα των διαδηλωτών, με κυρίαρχα αυτά της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ, του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Οι ίδιοι αυτοί νέοι διοργανωτές ήταν εκείνοι οι οποίοι σχεδίασαν την εμφάνιση του Ελ Μπαραντέι, μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου μίλησε για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος του κινήματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/02/2011_430869
(01/02/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.