Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Επιμένουν οι διαδηλωτές στην παραίτηση Μουμπάρακ



Μαζική η διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Επιμένουν στην αποχώρηση Μουμπάρακ οι συγκεντρωμένοι. Έτοιμοι για διάλογο μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν βάζει υποψηφιότητα ο Ελ Μπαραντέι.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει ομάδες φρούρησης των πολιτών συνεχίζεται η ογκώδης διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Μέχρι αυτήν την στιγμή χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι που περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της «Ημέρας της Αποχώρησης» στην πλατεία Απελευθέρωσης, που υπολογίζεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια, που για να εισέλθει κανείς μέσα στην πλατεία πρέπει να περάσει πάνω από δέκα ελέγχους, με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να περάσει από σωματική έρευνα.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να μπει κάποιος μέσα στον χώρο της πλατείας που να δημιουργήσει οποιοδήποτε επεισόδιο.

«Φύγε»

Μέσα στην πλατεία, το σύνθημα που επικρατεί είναι «φύγε». Ένα άλλο σύνθημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται από το πλήθος «εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις», από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και ζητά την «εδώ και τώρα» παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

Οι εικόνες της συγκέντρωσης εναλλάσσονται συνεχώς με τον κόσμο να ανεμίζει αιγυπτιακές σημαίες, να τραγουδά, να δείχνει πανώ που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος, να προσεύχεται άλλες φορές (τις ώρες της προσευχής) και να χειροκροτά τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε ηλικίας. Μπορεί κανείς να δει και πολλά παιδιά και πολλές γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες που δίνουν το δικό τους δυναμικό παρών.

Ο χώρος της πλατείας έχει γεμίσει τόσο πολύ ασφυκτικά, που δύσκολα μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στον χώρο της ειρηνικής διαδήλωσης, καθώς χρειάζεται αρκετά λεπτά για να διασχίσει μερικές δεκάδες μέτρα μόνο.

Υπάρχουν ακόμη και μέλη από την οργάνωση της συγκέντρωσης που συλλέγουν οποιαδήποτε σκουπίδια μπορεί να μαζευτούν στον δρόμο, έτσι ώστε να αφήσουν καθαρούς τους δρόμους μετά την διαδήλωση.

Σαφώς, μέχρι αυτήν την ώρα, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά του χώρου της πλατείας για να εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή.

Πάντως, στον αιγυπτιακό ουρανό πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, δεν έχουν σταματήσει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα για να βλέπουν το τι γίνεται στον χώρο της συγκέντρωσης.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί ούτε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο και φυσικά και οι εικονολήπτες που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες αυτές που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν για τον όγκο και τον παλμό του κόσμου.

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στην Αλεξάνδρεια. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη «Κορνίς», όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στην πλατεία Ταχρίρ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, για να βοηθήσει στον «κατευνασμό» της κατάστασης, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του δεν απέκλεισε σήμερα να διεκδικήσει τη διαδοχή του Μουμπάρακ, εκτιμώντας πάντως ότι αυτός ο τελευταίος πρέπει να παραμείνει στην εξουσία «ως το τέλος Αυγούστου» που λήγει η θητεία του.

«Δεν πιστεύω ότι θα φύγει. Πιστεύω ότι θα παραμείνει ως το τέλος Αυγούστου», δήλωσε ο Μούσα, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο Μούσα «πήγε στην πλατεία Ταχρίρ για να βοηθήσει στον κατευνασμό», ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία ο Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Αιγύπτιος διπλωμάτης είπε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, αλλά διατηρώντας την «αξιοπρέπειά» του.

Αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και απαντώντας στην ερώτηση τι προτίθεται να πράξει ο ίδιος, είπε: «Όχι, δεν θα κατέβω. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να δράσω σαν παράγοντας αλλαγής».

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

ΟΗΕ

Στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία.

«Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα», δήλωσε ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Μπαν προσθέτοντας ότι «όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο».

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε εξάλλου σήμερα στη Γενεύη πως η αλλαγή «έρχεται στην Αίγυπτο, όπως ήρθε στην Τυνησία», και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να τερματιστούν «οι βιαιότητες και η αιματοχυσία».

«Τα καθεστώτα που στερούν από τον πληθυσμό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα και βασίζονται σ' έναν ανελέητο μηχανισμό ασφαλείας για να επιβάλλουν τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένα μακροπρόθεσμα να πέσουν», επέμεινε η Νάβι Πιλάι.

Ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, Μοχάμεντ Ταντάουι, έκανε μία δήλωση για να εξομαλύνει την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί (σ.σ.: τον Σεπτέμβριο), αλλά και πάλι δεν φαίνεται να τους αποτρέπει από την πραγματοποίηση τεράστιας συγκέντρωσης στην «Πλατεία Απελευθέρωσης».

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με το νέο Αντιπρόεδρο.

Η σημερινή 11η ημέρα των διαδηλώσεων θεωρείται η πλέον σημαντική, καθώς όλοι αναμένουν την απάντηση στο τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα: θα παραιτηθεί ή όχι ο Πρόεδρος Μουμπάρακ;


Στην πλατεία Ταχρίρ ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου επισκέφτηκε σήμερα την πλατεία Ταχρίρ, ανέφερε πηγή του υπουργείου την ώρα που προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας μετέβη στην πλατεία Ταχρίρ για να εκτιμήσει την κατάσταση.

«Ο (υπουργός Αμυνας) Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι και ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Ταχρίρ», ανέφερε η πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Ήδη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για την 11η ημέρα διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν «Ημέρα της Αποχώρησης».

Ο στρατός έχει ισχυρή παρουσία στην πλατεία καθώς σήμερα έχουν παραταχθεί περίπου 1.000 στρατιώτες στο κεντρικό Κάιρο.

Σουλεϊμάν: Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «συμπεριφέρθηκαν καλά»

Στο μεταξύ, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC ότι οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ δεν σκότωσαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σε ερώτηση σχετικά με τα πυρά που δέχτηκαν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, ο Σουλεϊμάν είπε: «Συμπεριφέρθηκαν καλά. Κανείς δεν σκοτώθηκε από πυρά όπλων ή από ελεύθερους σκοπευτές. Αδύνατον».

Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν χρησιμοποίησαν βία» εναντίον των διαδηλωτών, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «τους ζητάμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους».


Έτοιμοι για διάλογο μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Ο ανώτατος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, αλλά μετά την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμιστικής αδελφότητας μιλάει δημόσια από την αρχή της λαϊκής αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου με οποιονδήποτε θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μετά την αποχώρηση αυτού του παράνομου, αυτού του διεφθαρμένου και αυτού του τυράννου», δήλωσε ο Μπαντίε αναφερόμενος στον Μουμπάρακ.

«Μόνο μία απαίτηση. Ας ικανοποιηθεί και θα ξεκινήσουμε στη συνέχεια το διάλογο», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι διατεθειμένοι να αρχίσουν διάλογο με τον Σουλεϊμάν.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «δεν είναι κυρίαρχοι του παιγνιδιού»

Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται από «γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό» και τους οποίους «ουδείς κατευθύνει», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό RMC ο αιγυπτιακής καταγωγής πανεπιστημιακός Τάρικ Ραμαντάν, υποστηρίζοντας ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «δεν είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού».

Γι' αυτό τον καθηγητή σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στην Οξφόρδη και εγγονό του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, «δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε (το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο) σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην εξουσία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».

«Η κινητοποίηση στην Αίγυπτο, είναι γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν ελευθερία και εκδημοκρατισμό, που αρνούνται τον αυταρχισμό του Μπεν Άλι στην Τυνησία ή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο», επέμεινε.

«Πρόκειται για λαϊκά κινήματα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι δεν τα κατευθύνει κανείς, καμιά χαρισματική φυσιογνωμία, καμιά πολιτική εξουσία», πρόσθεσε.

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, που αν έπρεπε να εκφραστεί σε αριθμούς, θα βρισκόταν ανάμεσα στο 20% και το 30% του πληθυσμού. Δεν είναι κυρίαρχοι του παιγνιδιού. Εξάλλου, πριν από πέντε ημέρες, τάχθηκαν πίσω από τη σημαία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι», δήλωσε επίσης ο Ραμαντάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα το χαρακτηριστικό αυτής της αντιπολίτευσης είναι πως συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να ρίξουν τον Μουμπάρακ, όμως δεν υπάρχει μια πλατφόρμα η οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την αντιπολίτευση».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κλήθηκαν χθες Πέμπτη από την αμφισβητούμενη εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ να συμμετάσχουν στο διάλογο, είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο παρόλο που επισήμως τελούν υπό απαγόρευση.

Πρόκειται για το παλαιότερο κίνημα του σουνιτικού ισλαμισμού. Ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χάσαν αλ-Μπάνα και το δόγμα του οργανώνεται γύρω από το δόγμα του «ταουχίντ» (μοναδικότητα του Θεού), τη συγχώνευση του θρησκευτικού και του πολιτικού.

Ο στρατός διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι δεν θα ανοίξει πυρ

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν τη νέα μεγάλη διαδήλωση στην χώρα.

«Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων», τόνισε ο ναύαρχος Μάλεν σε δηλώσεις του σε καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ναύαρχος είχε επισημάνει πως έχει εμπιστοσύνη στον αιγυπτιακό στρατό ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και της διώρυγας του Σουέζ.

Μουμπάρακ: Αν παραιτηθώ, θα επικρατήσει χάος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με συνέντευξή του τόνισε ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει το χάος, τοιουτοτρόπως».

«Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», τόνισε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, που μιλούσε στην Κριστιάν Αμανπούρ, του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Ομως, εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, που φρουρείται ισχυρά. «Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου για αυτήν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι «είναι ένας καλός άνθρωπος», ενώ «εξέφρασε τον δισταγμό του», ερωτώμενος από την Αμανπούρ, «εάν νοιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ».

Τέλος, ανέφερε ότι επισήμανε στον πρόεδρο Ομπάμα πως «δεν έχει τη γνώση τι είναι ο αιγυπτιακός πολιτισμός, δεδομένου ότι αγνοεί τι θα συνέβαινε, αν (ο Μουμπάρακ) παραιτείτο αιφνιδίως από την προεδρία».

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

Πρόβλημα με τα τρόφιμα

Τα τρόφιμα αρχίζουν να σπανίζουν σε όλη την Αίγυπτο λόγω των πολιτικών αναταραχών και εκφράζονται φόβοι ότι πολλά ορφανοτροφεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν, ανέφερε σήμερα μία αυστριακή φιλανθρωπική οργάνωση.

Πλιατσικολόγοι επιτέθηκαν σε δύο Παιδικά Χωριά SOS στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, προσπαθώντας να κλέψουν τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με την οργάνωση SOS που δραστηριοποιείται σε 132 χώρες και διατηρεί τρία τέτοια χωριά στην Αίγυπτο.

Ένας εκπρόσωπός της από το Μόναχο της Γερμανίας, ο Λουάι Γιασίν, είπε ότι υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις τροφίμων αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να δοθούν τα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες σε άλλες πόλεις εάν η κρίση χειροτερεύσει.

Εργαζόμενοι στα χωριά SOS είπαν ότι τράπεζες και επαύλεις έξω από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια λεηλατήθηκαν και πυρπολύθηκαν. Τα καταστήματα έχουν αδειάσει και οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ο Γιασίν διευκρίνισε ότι όλα τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν τρόφιμα αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν αν συνεχιστούν οι ταραχές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (04-02-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.