The New York Times
Συναντώ έναν απόστρατο Ισραηλινό στρατηγό σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ. Τη στιγμή που κάθομαι στην καρέκλα μου, ξεκινά τη συζήτηση με την εξής φράση: «Ο,τι θεωρούσαμε δεδομένο τα τελευταία 30 χρόνια, δεν ισχύει πλέον».
Αυτή η φράση συμπυκνώνει την αίσθηση σοκ και δέους που προκάλεσε στην ψυχή του ισραηλινού κατεστημένου η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο. Η συνθήκη ειρήνης με μια σταθερή Αίγυπτο ήταν το άφατο θεμέλιο κάθε γεωπολιτικής και οικονομικής πολιτικής του Ισραήλ τα τελευταία 35 χρόνια. Τώρα αυτό χάθηκε. Είναι λες και οι Αμερικανοί ξύπνησαν ξαφνικά για να διαπιστώσουν πως το Μεξικό και ο Καναδάς βυθίστηκαν ταυτόχρονα στο χάος.
«Ο,τι συγκρατούσε τον κόσμο μας ξεριζώθηκε», σχολίασε ο Μαρκ Χέλερ, αναλυτής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Κι αυτό συμβαίνει την περίοδο που η απειλή της πυρηνικοποίησης επικρέμαται πάνω από την περιοχή», συμπλήρωσε.
Είναι μια επικίνδυνη περίοδος για το Ισραήλ και η ανησυχία του είναι κατανοητή. Φοβάμαι όμως ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση αν υποκύψει στο επιχείρημα που διατυπώνεται από πολλούς ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους σήμερα, ότι δηλαδή τα γεγονότα στην Αίγυπτο αποδεικνύουν πως το Ισραήλ δε μπορεί να συνάψει μια ανθεκτική ειρήνη με τους Παλαιστινίους. Είναι μια άποψη εσφαλμένη και επικίνδυνη.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια
Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο επί μακρόν σύμμαχος του Ισραήλ, αξίζει όλη την οργή που κατευθύνεται εναντίον του. Η καλύτερη στιγμή για να πάρεις μεγάλες και σκληρές αποφάσεις είναι όταν βρίσκεσαι στο απόγειο της ισχύος σου. Πάντα τότε σκέφτεσαι και ενεργείς πιο καθαρά.
Τα τελευταία 20 χρόνια, ο πρόεδρος Μουμπάρακ είχε την επιρροή που χρειαζόταν για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις της αιγυπτιακής οικονομίας και να οικοδομήσει ένα μετριοπαθές πολιτικό κέντρο, για να πληρώσει το κοινό μεταξύ του αυταρχικού κράτους και της μουσουλμανικής αδελφότητας.
Ο Μουμπάρακ, όμως, διατήρησε το πολιτικό κενό μεταξύ του ίδιου και των ισλαμιστών, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λέει στον κόσμο: «Ή εγώ ή αυτοί». Τώρα προσπαθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ευρισκόμενος σε πανικό, χωρίς να διαθέτει πολιτική επιρροή. Πολύ αργά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_04/02/2011_431326
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.