Α.P., Reuters, BBC
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Διά στόματος του πνευματικού του ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το Ιράν επιχείρησε χθες να οικειοποιηθεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, κάνοντας λόγο περί «ισλαμικής εξέγερσης» στα πρότυπα της επανάστασης του 1979 και «οδυνηρής ήττας» για τους Αμερικανούς. Μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο κ. Χαμενεΐ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, «προδότη» και κάλεσε το στράτευμα της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου να έχει στραμμένη την προσοχή του «όχι στους διαδηλωτές, αλλά στους σιωνιστές».
Κατά τον κ. Χαμενεΐ, ο οποίος τον Ιούνιο του 2009 είχε καταδικάσει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στην Τεχεράνη και αλλού, οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο αποτελούν ενδείξεις «ισλαμικής αφύπνισης». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ιρανό πνευματικό ηγέτη, οι εξεγέρσεις αυτές αναδεικνύουν «περίτρανα» τη σημασία της ισλαμικής επανάστασης του 1979. «Επί τριάντα χρόνια, η Αίγυπτος βρισκόταν στα χέρια ενός εχθρού της ελευθερίας και πιστού υπηρέτη των σιωνιστών», τόνισε ο κ. Χαμενεΐ αναφερόμενος στον Μουμπάρακ. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Ισραηλινοί είναι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο απ’ όλους, διότι αντιλαμβάνονται ότι οι συσχετισμοί στην περιοχή θα αλλάξουν ριζικά αν η Αίγυπτος πάψει να είναι σύμμαχός τους», συνέχισε.
«Θρησκευτικός αδελφός»
Ο κ. Χαμενεΐ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, βέβαια, ότι απευθύνεται στους Αιγύπτιους ως «θρησκευτικός τους αδελφός». Διεθνείς αναλυτές υποστήριζαν χθες ότι ο λόγος για τον οποίο ο Χαμενεΐ αυτοχαρακτηρίστηκε «θρησκευτικός αδελφός» σχετίζεται με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αιγυπτίων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που θεωρούν το σιιτικό Ιράν παραδοσιακό τους αντίπαλο. «Την ίδια στιγμή», τονίζεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, «η εξέγερση στην Αίγυπτο δεν έχει παρά ελάχιστες ομοιότητες μ’ αυτή του 1979 στο Ιράν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.