Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι Αφγανοί ανησυχούν για κενό εξουσίας


Φόβοι ότι οι Ταλιμπάν θα αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς όταν θα αποχωρήσουν

The Guardian


Πριν από εξίμισι χρόνια, όταν ο Αμπντούλ Μπασέρ άρχισε να νοσηλεύει τραυματίες Αφγανούς στρατιώτες στο νότιο Αφγανιστάν, δούλευε σε μια μικρή ξύλινη καλύβα, που χρησίμευε ως γραφείο, φαρμακείο, χειρουργείο και υπνοδωμάτιο. Το μοιραζόταν με άλλους τέσσερις γιατρούς. Τώρα διαθέτει ένα λαμπρό στρατιωτικό νοσοκομείο με εκατό κρεβάτια και μπορεί «να κάνει τα πάντα εκτός από νευροχειρουργική». Σχεδόν κάθε στρατιώτης του Αφγανικού Εθνικού Στρατού (ANA), που τραυματίζεται στο νότιο Αφγανιστάν, καταφεύγει στο νοσοκομείο του, στην αχανή καινούργια βάση του 250ού Σώματος Ηρώων έξω από την πόλη της Κανταχάρ. Ο ίδιος λέει ότι τα πράγματα πάνε σαφώς καλύτερα στον πόλεμο, διακρίνει οριστικό προβάδισμα κατά των Ταλιμπάν στο πεδίο μάχης – οι περσινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των οχυρών των μαχητών οδήγησαν, φέτος, σε πτώση του αριθμού των τραυματιών κατά 50%, όπως λέει.

Ρωτήστε, όμως, τον κ. Μπασέρ εάν ο ANA πρόκειται σύντομα να έχει τη δυνατότητα να δρα μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών, και τότε τον κυριεύει ο πανικός και ξεσπάει σε κραυγές: Οχι! «Αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς βοήθεια». Οπως και πολλοί άλλοι, ο κ. Μπασέρ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αμερικανικής αποχώρησης, το χρονοδιάγραμμα της οποίας παρουσίασε ο πρόεδρος Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα. Στο τηλεοπτικό διάγγελμα της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απομάκρυνση 10.000 στρατιωτών έως τα τέλη του έτους και άλλων 23.000 έως το ερχόμενο καλοκαίρι. «Ο φόβος μου είναι ότι όταν θα αρχίσει η μετάβαση, δεν θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τους τραυματίες απευθείας από το πεδίο μάχης στο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Μπασέρ. «Πρέπει να βασιστούμε στους Αμερικανούς γι’ αυτό».

Νεοσύλλεκτοι


Η αμερικανική αποχώρηση σημαίνει ότι ο ΑΝΑ θα αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του φορτίου. Για τον λόγο αυτό, ο αφγανικός στρατός ενισχύει τις τάξεις του εδώ και 18 μήνες, αν και Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό άλμα προς την αυτάρκεια αργεί ακόμη. Η μαζική είσοδος νεοσύλλεκτων δεν αρκεί εάν δεν προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στο πεδίο της μάχης.

Στο κέντρο εκπαίδευσης της Κανταχάρ, οι νεοσύλλεκτοι παρατάσσονται κάτω από τον καυτό ήλιο. Σε δύο μήνες, 1.400 από αυτούς θα είναι πιο έτοιμοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Αφγανών στρατιωτών στον Νότο στους 20.000. Θα είναι δύσκολο, ωστόσο, να διασφαλιστεί μια σταθερή ροή εκπαιδευμένων νεοσύλλεκτων από την Καμπούλ. Ο στρατηγός Χαμίντ αναγκάζεται να ικετεύει τους νέους στρατιώτες να αναλάβουν αποστολές. «Δεν θέλουν να έρθουν σε επικίνδυνες ζώνες, έτσι πάω και τους περιγράφω την κατάσταση και τους υπόσχομαι ότι αν δεν τους αρέσει, μπορούν να φύγουν». Από μια νέα φουρνιά 70 ατόμων, που επρόκειτο να αφιχθούν, μόνο 40 έκαναν την εμφάνισή τους. Ουδείς εκπλήσσεται. Ο Νότος παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, με το νοσοκομείο να δέχεται έως και 10 τραυματίες την ημέρα, όπως λέει ο κ. Μπασέρ. Σχεδόν το 80% των περιπτώσεων είναι νέοι άνδρες των οποίων τα πόδια έχουν ακρωτηριαστεί σε εκρήξεις.

«Το κυριότερο πρόβλημά μας είναι το μεγάλο μήκος των συνόρων με το Πακιστάν», δήλωσε ο στρατηγός Χαμίντ. «Εάν ετοιμάσουν έναν βομβιστή αυτοκτονίας στην Κουέτα, θα βρίσκεται εδώ σε 30 λεπτά».

Δεδομένων αυτών των εμποδίων, ορισμένοι αναλυτές έχουν ανακηρύξει το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο μετάβασης του ελέγχου της ασφάλειας του Αφγανιστάν ανέφικτη αποστολή. Η Δύση, λένε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, διαπραγματεύσεις με τους μαχητές για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/06/2011_447249

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.