Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα ρωσικά ελικόπτερα που έχουν παραγγελθεί από τις ΗΠΑ θα μεταφερθούν στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2012



Τα μαχητικά μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-17B5 της ρωσικής κρατικής εταιρείας Ροσομπορονέξπορτ που έχουν παραγγελθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, θα σταλούν εκεί ως το τέλος του 2012.
Από το αντίστοιχο συμβόλαιο προβλέπεται η κατασκευή και η αποστολή 21 ελικοπτέρων. Η εξαγωγή των πρώτων αεροσκαφών προγραμματίστηκε για το τέλος του 2011, και τα υπόλοιπα ελικόπτερα θα σταλούν κατά τη διάρκεια του 2012. Αυτά τα χρονικά όρια επιβεβαιώθηκαν από την εταιρεία Ροσομπορονέξπορτ στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης στο Le Bourget. ΄Οπως είπε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ροσομπορονέξπορτ Ανατόλι Ισάικιν, δεν αποκλείεται ότι μετά την εκπλήρωση του πρώτου συμβολαίου ο Στρατός των ΗΠΑ μπορεί να παραγγείλει επιπρόσθετο αριθμό ελικοπτέρων για το Αφγανιστάν.
http://greek.ruvr.ru

Προς επικύρωση η αποχώρηση στρατιωτών από το Αφγανιστάν
Την τακτική της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν οριστικοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ίδιο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2012 για την προεδρία.

Μέχρι το τέλος του 2011 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει όλες τις επιλογές», δήλωνε χθες αργά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ενώ ο Ομπάμα πραγματοποιούσε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, προτού απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος (03.00 ώρα Ελλάδας).

Στο Αφγανιστάν επιχειρούν τώρα 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη φάση της αποχώρησης θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και αναμένεται η επιστροφή έως και 5.000 στρατιωτών, ενώ άλλοι τόσοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα στο 2012 αναμένεται να επιστρέψουν και οι επιπλέον 30.000 που εστάλησαν στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά της γρήγορης αποχώρησης έχει ξεκάθαρα ταχθεί ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπονομεύσει τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και να πυροδοτήσει νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ομπάμα ήταν να ικανοποιήσει εξίσου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που είχαν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για το «κλείσιμο» της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και έχει επιβαρύνει τους φορολογούμενους με εκατ. δολάρια.
Ιω.Ν. (Πηγές: Ass. Press, ΑΠΕ)
http://www.enet.gr/
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.