Τα οικονομικά επιτεύγματα της Βραζιλίας την τελευταία δεκαετία υπήρξαν εντυπωσιακά. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,4%, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών, οι τράπεζες δανείζουν με ευκολία τη νέα μεσαία τάξη και η εισοδηματική ανισότητα έχει υποχωρήσει.
Οι επιτυχίες αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών, αλλά και στη χρηστή διαχείριση του κρατικού κορβανά. Η χώρα, που κάποτε ήταν γνωστή για τη μακροοικονομική της ανικανότητα, έχει επιτύχει αξιοζήλευτη σταθερότητα, αποφεύγοντας περίτεχνα τα δεινά της οικονομικής κρίσης, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Η αυτοπεποίθηση των σημερινών κυβερνητικών στελεχών είναι, όμως, πολύ επικίνδυνη, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε φάση υπερθέρμανσης. Η ολιγωρία της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ οι παραιτήσεις στο στενό κύκλο συμβούλων της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ επιτείνουν την ανησυχία.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 6,5%, εμφανίζοντας ανοδικές τάσεις. Οπως και αλλού, τα πληθωριστικά φαινόμενα ευνοούνται από την άνοδο της τιμής των καυσίμων και των τροφίμων. Η ακαμψία της αγοράς εργασίας της Βραζιλίας, όμως, προοιωνίζει μονιμοποίηση της πληθωριστικής πίεσης.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός είναι μέσω αυστηρών μακροοικονομικών μέτρων. Αν και η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αυξάνει τα επιτόκια, οι νομισματικές συνθήκες παραμένουν πιο χαλαρές από ότι πριν το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, όταν η ανεργία βρισκόταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Στο μεταξύ, οι Βραζιλιάνοι ανησυχούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις, προκαλώντας κατακόρυφη ενίσχυση της αξίας του εθνικού νομίσματος.
Ο στόχος της κυβέρνησης Ρούσεφ για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ δεν είναι αρκετά φιλόδοξος. Τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα είναι η καλύτερη άμυνα κατά των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προβλημάτων, καθώς και η ριζική μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου και περίπλοκου φορολογικού κώδικα, του ασφαλιστικού συστήματος και της τραπεζικής νομοθεσίας.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Economist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.