Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Διαδηλώσεις υπέρ του Ασαντ

AFP, ΑΠΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Στον απόηχο του έκτακτου διαγγέλματος του Μπασάρ Ασαντ, πλήθος κόσμου συμμετείχε στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν χθες το μεσημέρι στη Δαμασκό, τη Λατάκια, την Νταράα και τη Χασάκα. Παράλληλα, ένα εικοσιτετράωρο αφού δεσμεύτηκε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κατόπιν εθνικού διαλόγου, ο Σύρος πρόεδρος επιχείρησε να αμβλύνει τις διεθνείς πιέσεις ανακοινώνοντας νέα αμνηστία για όλα τα «εγκλήματα» που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 20 Ιουνίου. «Διαπιστώνω ότι η πρώτη αμνηστία που χορήγησα στις 31 Μαΐου δεν ικανοποίησε απόλυτα γι’ αυτό και θα ανακοινώσω άμεσα την επέκτασή της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του κράτους», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ασαντ τη Δευτέρα. Επιπλέον, το συριακό καθεστώς φέρεται να έκανε αποδεκτό αίτημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για ευρύτερη πρόσβαση στους συλληφθέντες και τους τραυματίες που βρίσκονται στις αποκλεισμένες από τον στρατό περιοχές.

Κρατώντας σημαίες της Συρίας και πορτρέτα του Μπασάρ Ασαντ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Δαμασκού προκειμένου να εκφραστούν υπέρ του προέδρου της χώρας. Στα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το πλήθος φώναζε συνθήματα, όπως «Θυσιαζόμαστε για σένα Μπασάρ» και «Ο λαός απαιτεί τον εθνικό διάλογο». Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνα και από φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λατάκια και την Νταράα, μεταξύ άλλων. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, SANA, επίσης, ανέφερε ότι «εκατομμύρια πολίτες απέδειξαν χθες ότι πιστεύουν στον πρόεδρο Ασαντ και στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ανέφεραν αιματηρές συμπλοκές μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Χομς και την Ντέιρ ελ Ζουρ. Σύμφωνα με την «τοπική συντονιστική επιτροπή», που έχει αναλάβει να παρακολουθεί την έκβαση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς και άλλοι δύο στην Ντέιρ ελ Ζουρ.

Στο μέτωπο στρατιωτικών επιχειρήσεων, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ακούγονταν εκρήξεις και πυρά πυροβόλων όπλων κόντα στα σύνορα με Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.