Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο Πανέτα υπουργός Αμυνας


Η Γερουσία ενέκρινε χθες τον διορισμό του με 100 ψήφους υπέρ και 0 κατά

A.P., AFP, Reuters


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα 100 υπέρ και 0 κατά ενέκρινε χθες η αμερικανική Γερουσία τον διορισμό του 73χρονου Λίον Πανέτα στο αξίωμα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ. Ο Πανέτα, που είχε αρχίσει τη σταδιοδρομία του ως βουλευτής, ήταν από το 2009 διευθυντής της CIA.

Μεταξύ των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αμυνας είναι η ανάγκη περικοπής του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και βαίνει αυξανόμενος. Ο Πανέτα υπήρξε υπεύθυνος προϋπολογισμού του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον και έχει τη φήμη «σφιχτοχέρη» - στοιχεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα, αν πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρήσει να αγγίξει την ιερή αγελάδα των αμυντικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε αμυντικές δαπάνες ύψους 663 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών. Μόνο για τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 1,3 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, διευρύνοντας τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και αυξάνοντας τα βάρη του αμερικανικού δημοσίου χρέους. Μέχρι στιγμής τα κονδύλια του Πενταγώνου έχουν μείνει ανεπηρέαστα από το κύμα περικοπών που σαρώνει τους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών και γερουσιαστών που θεωρούν ότι δεν μπορεί το Πεντάγωνο να εξαιρείται επ’ άπειρον. Οπως αναφέρουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», για πρώτη φορά από την εποχή του Βιετνάμ, η αμερικανική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων αναμείχθηκε σε εξωτερικά ζητήματα, με ψήφισμα που ζητεί από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει γέφυρες στη Βαλτιμόρη και στο Κάνσας, όχι στη Βαγδάτη και στην Κανταχάρ.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Πανέτα θα αντιμετωπίσει την αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό απ’ ό, τι ο προκάτοχός του, Γουίλιαμ Γκέιτς, ο οποίος συχνά έπαιρνε το μέρος των στρατηγών στις διαμάχες περί Αφγανιστάν. Ο διορισμός του Πανέτα επιβεβαιώνεται μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα περί απόσυρσης άνω των 30.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ώς το 2012, ενώ η ανάληψη καθηκόντων του νέου υπουργού, την 1η Ιουλίου, θα συμπέσει με τις αποχωρήσεις από το Αφγανιστάν πολλών κορυφαίων διαχειριστών όπως ο στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης Αϊκενμπέρι.

Ο Πανέτα είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που τοποθετείται επικεφαλής του Πενταγώνου από το 1997. Ο απερχόμενος Γουίλιαμ Γκέιτς ήταν υπουργός Αμυνας του Τζορτζ Μπους, τον οποίο είχε διατηρήσει στο αξίωμά του ο Μπαράκ Ομπάμα. Η μετακίνηση του Λίον Πανέτα από τη CIA στο Πεντάγωνο προβλέπεται να συμπληρωθεί με τη «συμμετρική» μετακίνηση του στρατηγού Πετρέους από τη διεύθυνση της στρατιωτικής δύναμης ISAF του Αφγανιστάν στο τιμόνι της CIA το φθινόπωρο.

Ο νέος υπουργός Αμυνας θα εισέλθει σε ένα νέο Πεντάγωνο, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτιρίου, που κόστισε 4,5 δισ. δολάρια και διήρκεσε 17 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.