Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Συνέλαβαν πληροφοριοδότες της CIA

Η ενέργεια των πακιστανικών αρχών τελευταία απόδειξη των διαταραγμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

Τελευταία απόδειξη των διαταραγμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση Ομπάμα επιζητεί την πακιστανική υποστήριξη στην τελευταία φάση του πολέμου στο Αφγανιστάν, θεωρείται η σύλληψη πέντε πληροφοριοδοτών της CIA από τις πακιστανικές αρχές. Οι πέντε, μεταξύ αυτών και ένας ταγματάρχης του πακιστανικού στρατού, διοχέτευσαν πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο του Μπιν Λάντεν, καθώς σημείωναν τις πινακίδες των αυτοκινήτων των επισκεπτών στο σπίτι στο Αμποταμπάντ λίγες εβδομάδες πριν από την επιδρομή.

Θέμα για την τύχη των πέντε ήγειρε την περασμένη εβδομάδα ο ευρισκόμενος στο Ισλαμαμπάντ διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα. Υποτίθεται ότι ΗΠΑ και Πακιστάν είναι σύμμαχοι κατά της Αλ Κάιντα. Αντί, όμως, οι Πακιστανοί να εξαρθρώσουν το δίκτυο που επέτρεψε στον Μπιν Λάντεν να ζει άνετα επί χρόνια, συλλαμβάνουν εκείνους που συνέβαλαν στην εξόντωσή του. Μόνο που η εξόντωση αυτή, όπως και πρόσφατες επιθέσεις στο Πακιστάν, έπληξε το γόητρο του πακιστανικού στρατού, που τώρα διέρχεται σοβαρή κρίση αξιοπιστίας. Επισήμως η CIA επιμένει ότι οι σχέσεις με τους Πακιστανούς είναι άριστες και ότι η συνεργασία κατά της Αλ Κάιντα θα συνεχιστεί. Ομως, τις τελευταίες εβδομάδες ο πακιστανικός στρατός αποστασιοποιείται από επιχειρήσεις της αμερικανικής αντικατασκοπείας και αντιτρομοκρατίας, οργίζοντας την Ουάσιγκτον, που πιστεύει ότι μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν η Αλ Κάιντα πρέπει να αποδυναμωθεί κι άλλο με επιδρομές και βομβαρδισμούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αλλά, από τότε που ένας πράκτορας της CIA σκότωσε δύο Πακιστανούς στη Λαχώρη τον περασμένο Ιανουάριο, η Διεύθυνση Διυπηρεσιών Πληροφοριών, γνωστή ως ISI, δείχνει όλο και πιο απρόθυμη να εκτελέσει επιχειρήσεις επιτήρησης για λογαριασμό της CIA. Δυσκολίες υπάρχουν στη χορήγηση βίζας σε Αμερικανούς πράκτορες, λόγος γίνεται επίσης για περικοπές στις πτήσεις μη επανδρωμένων σκαφών στις περιοχές των φυλών. Ετσι, η CIA ετοιμάζεται να μεταφέρει αεροσκάφη της από το Πακιστάν σε βάση του Αφγανιστάν.

Η οργή συσσωρεύεται στο Καπιτώλιο, όπου ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Μίσιγκαν Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ισχυρίστηκε ότι η ISI και ο πακιστανικός στρατός συνέβαλαν στην προστασία του Μπιν Λάντεν, βάσει «πληροφοριών που έχει δει». Ο κ. Ρότζερς, που πρόσφατα συναντήθηκε με Πακιστανούς αξιωματούχους, εμμέσως απείλησε με περικοπές στη στρατιωτική βοήθεια των δύο δισ. δολαρίων προς το Πακιστάν.

Για να διαμορφωθούν οι ευνοϊκές συνθήκες αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, χρειάζεται κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Αυτοί όμως επηρεάζονται από το Πακιστάν.

Ο κ. Πανέτα, στις «εποικοδομητικές» συζητήσεις του στο Ισλαμαμπάντ, παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες δύο εργοστασίων κατασκευής βομβών, τα οποία οι Αμερικανοί ήθελαν να βομβαρδίσουν. Ζήτησαν την άδεια από την ISI, όταν όμως έφτασαν εκεί, οι μαχητές είχαν φύγει. Αμερικανοί αξιωματούχοι διερωτώνται μήπως κάποιος τους ειδοποίησε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_16/06/2011_445884

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.