Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Προκαταρκτικές συνομιλίες ΗΠΑ με Ταλιμπάν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε σήμερα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και οι αρχές άλλων χωρών, κάνουν προκαταρκτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Νομίζω ότι υπάρχει μια βούληση να γίνουν συνομιλίες από έναν ορισμένο αριθμό χωρών συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Γκέιτς, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Θα έλεγα ότι αυτές οι επαφές είναι πολύ προκαταρκτικές σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί «ποιός αντιπροσωπεύει πραγματικά τους Ταλιμπάν», πριν εμπλακούμε σε συνομιλίες με κάποιον που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον ηγέτη των ταλιμπάν, τον Μουλά Ομάρ. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε να συνομιλούμε κάποια στιγμή με κάποιον που είναι πραγματικά ανεξάρτητος», δήλωσε ο Γκέιτς.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά απο εκείνες του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. «Οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν άρχισαν. Αυτές οι συνομιλίες πάνε καλά. Οι ξένες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, κάνουν οι ίδιες τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Καρζάι σε συνέντευξη στην Καμπούλ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν από την εξουσία στα τέλη του 2001 από έναν διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων όμως η αιματηρή εξέγερση κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.