Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πάλι σε θέση άμυνας

Μετά από χρονικό διάστημα έξι μηνών, γεγονός που από μόνο του λέει πολλά για το πώς προσεγγίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συνήλθε την Τρίτη στη Λευκωσία υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.
> Η συνεδρία ήταν μαραθώνια, κράτησε τέσσερις ώρες, και τους Ελληνοκυπρίους «εθνοσυμβούλους» απασχόλησε κυρίως η επικείμενη τριμερής συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη. Μια συνάντηση που ο διεθνής παράγοντας (Ηνωμένα Εθνη, Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό) περιμένουν πώς και πώς για να δρομολογήσουν εξελίξεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όταν η Κύπρος θα κληθεί να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι αυτοί, με προεξάρχοντες τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δεν διανοούνται ότι η Κύπρος θα αναλάβει διχοτομημένη τα ηνία της Ενωσης, επιχειρώντας να επιλύσει προβλήματα άλλων, την ίδια ώρα που αυτή θα αντιμετωπίζει το μείζον, που είναι η κατοχή εδάφους της από τα στρατεύματα μιας άλλης χώρας, η οποία είναι μάλιστα υποψήφια και η ίδια για ένταξη. Βλέπουν, λοιπόν, τη συνάντηση της Γενεύης ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσουν να υλοποιούν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών στη βάση ενός οδικού χάρτη που θα έχει σαφώς και χρονοδιάγραμμα.

> Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις και πάλι, αυτό που προβληματίζει τον πρόεδρο Χριστόφια και τα πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία είναι πώς θα ξεπεράσουμε τη Γενεύη με κάποια ανώδυνα «όχι», χωρίς δηλαδή να χρεωθεί η δική μας πλευρά την ευθύνη για το βέβαιο, όπως μας προδιαθέτουν, ναυάγιο που θα προκύψει. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Υπό τον κύριο τίτλο «Στη Γενεύη με τρία όχι» η πρώτη σε κυκλοφορία κυπριακή εφημερίδα γράφει ότι τα δεδομένα όπως κατατέθηκαν από τον πρόεδρο Χριστόφια ενώπιον του Εθνικού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς από την ανάλυση του Προέδρου προκύπτουν τα εξής:
> - Η τουρκική πλευρά ακολουθεί άκρως αρνητική στάση στο τραπέζι των συνομιλιών όπου ουσιαστικά δεν διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
> - Η συμπεριφορά των εκπροσώπων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν είναι υποβοηθητική. Στο περιουσιακό οι τοποθετήσεις που έγιναν από μέρους των εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού κινούνται στη λογική των θέσεων της τουρκικής πλευράς, για καταβολή αποζημιώσεων.
> Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε, βέβαια, να διαβεβαιώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι στη Γενεύη δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που θα συνδέονται με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ούτε επιδιαιτησία, ούτε και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, αλλά πάει στην ελβετική πόλη για να αναδείξει την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.
> Καθαρά αμυντική, δηλαδή, θα είναι η στάση του προέδρου Χριστόφια στη συνάντηση με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του. Με κύριο, όπως προκύπτει, στόχο, την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων για τη δική μας πλευρά. Και μετά βλέπουμε... Χωρίς να υπολογίζουμε πως με τη διαρροή του χρόνου απομακρύνεται διαρκώς και η λύση.
> Γιατί, όμως, βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας λες και εμείς κάναμε την εισβολή στην Κύπρο; Πώς οι πολιτικές μας ηγεσίες κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να χάσουμε το διπλωματικό προβάδισμα που είχαμε, έναντι των Τούρκων; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί δεν έχουμε πολιτικούς με ανάστημα. Δεν διαθέτουμε, πολιτικούς που να βάζουν το εθνικό συμφέρον υπεράνω προσωπικών και κομματικών φιλοδοξιών. Κυβερνούν άνθρωποι που δείχνουν ν' αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας από την ίδια την πατρίδα τους.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.