Η προσπάθεια του Ζαουάχρι να εμποτίσει το μήνυμα της Αλ Κάιντα στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου δεν φαίνεται να βρίσκει πιστούς
The New York Times
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο επί μακρόν δεύτερος τη τάξει της Αλ Κάιντα και διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, εξέδωσε πέντε μαγνητοφωνημένες ομιλίες του μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, προσπαθώντας να πείσει ότι η αραβική εξέγερση αντλούσε έμπνευση από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Το ισλαμικό μας έθνος διεξάγει μια μάχη εναντίον των σύγχρονων κουρσάρων και των διεφθαρμένων ηγετών μας», ανέφερε στο τελευταίο μήνυμά του, τον Απρίλιο.
Η προσπάθεια του Ζαουάχρι να αντιπαραθέσει την ιδεολογία της Αλ Κάιντα ως απάντηση στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής γίνεται δυσκολότερη μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αν ο Μπιν Λάντεν ήταν ο ιδεολογικός ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο 59χρονος Ζαουάχρι ήταν ο οργανωτικός της νους. Αλλά ενώ η προσωπική ιστορία του Μπιν Λάντεν αποτελούσε έμπνευση αφού διοχέτευσε μια περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, μεγαλο-εργολάβο, για να χρηματοδοτήσει έναν παγκόσμιο ιερό πόλεμο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον χειρουργό Ζαουάχρι.
Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι οι οργανωτικές ικανότητες του Ζαουάχρι θα είναι πιο αναγκαίες, σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να διατηρηθεί ο πυρήνας της Αλ Κάιντα. Κατά μια έννοια, η Αλ Κάιντα έχει ήδη παραχωρήσει την επωνυμία της σε τοπικές οργανώσεις και το ερώτημα είναι αν με τον Ζαουάχρι στο πηδάλιο θα εμπνεύσει μια καινούργια γενιά πολεμιστών της Τζιχάντ. Η μεταβατική φάση που διανύει σήμερα η Μέση Ανατολή θα δείξει εάν αυτές οι ιδέες θα επιβιώσουν, θα επανέλθουν δριμύτερες ή θα πάψουν να ισχύουν, όπως σημείωσε η Νέλι Λαχούντ, συνεργάτις στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ. «Τα αναδυόμενα καθεστώτα θα προσφέρουν κάτι σημαντικό στον μουσουλμανικό κόσμο;» Η φρασεολογία της Αλ Κάιντα θα χάσει οπαδούς, αλλά η οργάνωση θα μπορούσε να επιστρέψει ισχυρότερη, αν τα νέα καθεστώτα δεν καταφέρουν να πείσουν τις μάζες, πρόσθεσε η ίδια.
Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες του Ζαουάχρι να εμποτίσει το μήνυμα της Αλ Κάιντα στις εξεγέρσεις των μεσανατολικών χωρών δεν φαίνεται να βρίσκουν πιστούς. Στο τελευταίο μήνυμά του, που μεταφράστηκε από το Jihadology.net, ζήτησε την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στην Αίγυπτο, στη βάση της σαρία, ήτοι του ισλαμικού νόμου. Εντούτοις, η νεολαία που οργάνωσε τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο δίνει έμφαση στην ειρηνική, δημοκρατική φύση των εξεγέρσεων κι έχει επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για ένα ισλαμικό χαλιφάτο. «Η ιδεολογία (της Αλ Κάιντα) βασίζεται στο επιχείρημα ότι η Τζιχάντ είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή», επισήμανε ο Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ο οποίος ερευνά επί χρόνια τις εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. «Αλλά το Facebook έκανε καλύτερη δουλειά απ’ τη Τζιχάντ».
Μίσος για τη Δύση
Ο Ζαουάχρι εχθρεύεται από παλιά τη Δύση. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1966, σε ηλικία 15 ετών, επειδή συμμετείχε στην παράνομη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμική πολιτική οργάνωση του αραβικού κόσμου. Το 1974 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και πήρε διδακτορικό στη χειρουργική, τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε το 1995, ήταν καθηγητής φαρμακολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο παππούς του, Ραμπια αλ Ζαουάχρι ήταν ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Αζχάρ στο Κάιρο, το εκπαιδευτικό κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ και ο αδελφός του παππού του Αμπντέλ Ραχμάν Αζάμ ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Θεωρώντας πολύ ήπια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συνέβαλε στην ίδρυση της αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Φυλακίστηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ ελ Σαντάτ το 1981 και απελευθερώθηκε το 1984. Εφυγε από την Αίγυπτο για τη Σαουδική Αραβία και εν τέλει το Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με τον Μπιν Λάντεν περί το 1988, όταν οι δυο τους υπέγραψαν φετβά, που καλούσε σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, πιστεύεται ότι κρύβεται στο Πακιστάν και οι διώκτες του τονίζουν ότι είναι ευκολότερο να σκοτώνεις οπαδούς της Τζιχάντ απ’ ό,τι την ιδεολογία της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_19/06/2011_446352
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.