Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Υποψήφια πρόεδρος η Μαρτίν Oμπρί


Διεκδικεί το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών
Ομιλία με αιχμές κατά του «αεικίνητου» Σαρκοζί


ΠΑΡΙΣΙ. Την υποψηφιότητά της για τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές των Γάλλων Σοσιαλιστών, που θα αναδείξουν τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ανακοίνωσε η Μαρτίν Ομπρί, πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. H Ομπρί έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών μετά την αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από την κούρσα για την προεδρία της χώρας, καθώς κατηγορείται για βιασμό εργαζομένης στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ εθεωρείτο φαβορί των Σοσιαλιστών, για να κερδίσει την αντιπαράθεση με τον Νικολά Σαρκοζί.

«Ηρεμία, ενότητα»

«Θέλω να ξαναδώσω στη Γαλλία τη δύναμη, την ηρεμία και την ενότητά της», τόνισε η Ομπρί, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στη Λιλ, πόλη στην οποία είναι από χρόνια δήμαρχος. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 9 και τις 13 Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου. Μεταξύ των συνυποψηφίων της Ομπρί αναμένεται να είναι ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρώτος γραμματέας τους κόμματος, και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Με τις σημαίες της Γαλλίας και της Ε.Ε. να ανεμίζουν σε γαλάζιο φόντο πίσω της, η Ομπρί, με το σύνηθες δωρικό της ύφος, καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής του Σαρκοζί χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στο όνομά του. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα όταν διχάζεις τους Γάλλους», είπε και πρόσθεσε ότι «πίσω από τη βιτρίνα της ενεργητικότητας, που συγχέεται με την υπερκινητικότητα, η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας ασκεί μια άδικη πολιτική που είναι υπέρ των προνομιούχων», αφήνοντας αιχμές για το στυλ του «αεικίνητου» Σαρκοζί.

Η Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, πρώην προέδρου της Κομισιόν, δεν ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις της για τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αλλά αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής των Γάλλων Σοσιαλιστών «για μια Γαλλία που θα είναι καινοτόμος, ανταγωνιστική και πράσινη». Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, ύστερα από τρεις θητείες στην αντιπολίτευση, προσβλέπουν σε νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2012. Η Μαρτίν Ομπρί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται λίγο πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ αλλά προηγείται του Νικολά Σαρκοζί. Στα υπέρ της Ομπρί, που ορισμένοι την αποκαλούν «η Αγκελα Μέρκελ της Γαλλίας», θεωρείται η επιτυχημένη υπουργική θητεία της στο υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας καθιερώθηκε το 35ωρο, αλλά και η θητεία της στον δήμο της Λιλ. Ωστόσο η Ομπρί θεωρείται ότι δεν είναι αρκετά χαρισματική και κυρίως ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Παλαιάς κοπής

Τόσο η Ομπρί όσο και ο Φρανσουά Ολάντ θεωρούνται εκπρόσωποι παλαιάς κοπής της γαλλικής Αριστεράς, με την Ομπρί να έχει πιο αριστερές θέσεις από τον συνυποψήφιό της που εμφανίζεται πιο προσηνής και πιο μετριοπαθής. Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές πάντως δεν ξεχνούν ότι ήταν πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών την περίοδο 1998-2008, που το κόμμα έχασε σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2008, παρότι η πολιτική του σταδιοδρομία εθεωρείτο τελειωμένη, ο Ολάντ αναγεννήθηκε μέσω μιας δυναμικής προσωπικής εκστρατείας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100042_29/06/2011_447515

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.