Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Οδηγίες σε ναυτιλλόμενους Σε εγρήγορση το Λιμενικό ενόψει του απόπλου του στολίσκου για τη Γάζα-«Όχι» στον απόπλου και/ή κατάπλου πλοίων στην ΚύπροΜέτρα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας προς αποφυγή των κινδύνων που συνεπάγονται για τα πληρώματα, τους επιβάτες και τα πλοία από τυχόν συμμετοχή σε στολίσκο με προορισμό τη Γάζα έλαβε το Λιμενικό Σώμα, παίρνοντας υπόψη την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.


Το Λιμενικό επισημαίνει ότι «δόθηκαν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ».

Στα πλοία υπό ελληνική σημαία θα δίδεται η Αγγελία αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, σημειώνει το Λιμενικό, θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση, ενώ θα διενεργούνται και αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα.

Θα υπάρξει ακόμη «συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους».

Υπογραμμίζεται ότι την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε Έλληνες πολίτες και πλοία να μην συμμετάσχουν στην αποστολή επικαλούμενο τους κινδύνους για τη ζωή και της ασφάλειά τους.

Παράλληλα, το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να σταματήσει την πορεία του στολίσκου πριν φτάσει στον προορισμό του.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει το στολίσκο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο το Μεσανατολικό.

Ο στολίσκος «εντάσσεται σαφώς στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαβήματος», πρόσθεσε ο Πρόσορ, υποστηρίζοντας ότι «ο στολίσκος δεν παρουσιάζει κάτι το εποικοδομητικό» και ότι «η πρόκληση δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια».

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές περίπου 10 πλοία θα αποπλεύσουν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.ΝΕΑ


Σε ισχύ η απαγόρευση της κυβέρνησης για τα πλοία του στολίσκου για τη Γάζα


 
Το «Mavi Marmara», το πλοίο στο οποίο έχασαν πέρυσι τη ζωής τους 9 Τούρκοι ακτιβιστές κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος, δεν θα συμμετάσχει στο νέο στολίσκο για τη Γάζα.
Το «Mavi Marmara», το πλοίο στο οποίο έχασαν πέρυσι τη ζωής τους 9 Τούρκοι ακτιβιστές κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος, δεν θα συμμετάσχει στο νέο στολίσκο για τη Γάζα.
Λευκωσία: Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για απαγόρευση απόπλου και/ή κατάπλου πλοίων και/ή σκαφών οποιουδήποτε τύπου από/προς κυπριακά λιμάνια προς/από Γάζα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Ακόμη, υπενθυμίζει την κοινή πρωτοβουλία Κύπρου - Ελλάδας για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στη Γάζα από την Κύπρο, που όπως αναφέρει, παραμένει σε ισχύ.

Στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για απαγόρευση απόπλου και/ή κατάπλου πλοίων και/ή σκαφών οποιουδήποτε τύπου από/προς κυπριακά λιμάνια προς/από Γάζα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως απαγορεύεται σε πλοία και/ή σκάφη οποιουδήποτε τύπου, ανεξαρτήτως σημαίας να αποπλεύσουν από λιμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας με προορισμό τη Γάζα.

Επίσης, απαγορεύεται σε πλοία και/ή σκάφη οποιουδήποτε τύπου, ανεξαρτήτως σημαίας να αποπλεύσουν από λιμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό τη μεταφορά ατόμων και/ή φορτίων και/ή την επιβίβαση και/ή τη μετεκφόρτωσή τους σε άλλα πλοία και/ή σκάφη οποιουδήποτε τύπου, ανεξαρτήτως σημαίας, που έχουν ως προορισμό τη Γάζα, όταν τέτοια επιβίβαση και/ή μετεκφόρτωση διενεργείται εντός των χωρικών υδάτων και/ή της συνορεύουσας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμη, απαγορεύεται ο κατάπλους σε πλοία και/ή σκάφη οποιουδήποτε τύπου ξένης σημαίας σε λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν ως τελικό προορισμό τη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ-http://www.philenews.com

1 σχόλιο:

  1. Δημήτρης Καλίφωνος26 Ιουνίου 2011 - 11:19 μ.μ.

    Ντροπή και καταισχύνη για την Κυπριακή κυβέρνηση. Όταν το διεθνές δίκαιο, οι πανανθρώπινες αξίες, το περί δικαίου κοινό αίσθημα καταπατώνται βάναυσα στο όνομα κοντόφθαλμων και εν πολλοίς ηλίθιων (διαχρονικά) πολιτικών του ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" και ότι "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", τότε χάνει κάθε ηθική βάση η οποιαδήποτε διεκδίκηση των Κυπρίων έναντι των κατακτητών Τούρκων. Θλιβερή και αυτοκαταστροφική η εξωτερική πολιτική του Χριστόφια, ιδιαίτερα όταν η Μέση Ανατολή αλλάζει ριζικά προς όφελος των λαών, και οι παραδοσιακά προδοτικές αραβικές ελίτ, σύμμαχοι του κράτους-τρομοκράτη Ισραήλ, κατακρημνίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.