Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Νέες έρευνες για τα εγκλήματα της δικτατορίας στην Ουρουγουάη

Θα ξαναρχίσουν οι έρευνες για τα εγκλήματα της δικτατορίας με απόφαση του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα θα δώσει εντολή να ξανανοίξουν 80 έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας (1973-85), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας της προεδρίας, Αλμπέρτο Μπρέσια, ένα μήνα μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να καταργήσει το νόμο που χορηγούσε αμνηστία.

Ο Μουχίκα, πρώην αντάρτης που είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, έλαβε την απόφαση αυτή από «ηθικό καθήκον» και προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα «με την απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που τον Μάρτιο ζήτησε από την Ουρουγουάη να άρει τα εμπόδια στις έρευνες που γίνονται για τους αγνοούμενους, εξήγησε ο Μπρέσια.

Ο Μουχίκα θα υπογράψει το διάταγμα πριν από τα τέλη της εβδομάδας και κατόπιν θα αναλάβει η δικαιοσύνη να φέρει σε πέρας τις έρευνες, διευκρίνισε.

Στις 20 Μαΐου το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για ακύρωση του αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος χορηγούσε αμνηστία, εμποδίζοντας να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα της δικτατορίας.

Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος, υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε επικυρωθεί με δύο δημοψηφίσματα, το 1989 και το 2009 και η ακύρωσή του μέσω του κοινοβουλίου θα συνιστούσε περιφρόνηση προς το λαό.

Την περίοδο της δικτατορίας εξαφανίστηκαν στην Ουρουγουάη περίπου 200 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.