Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι και η υπακοή του κράτους στο μουφτή Του Χότζα τα καμώματα




Της Άντρης Δανιήλ

Ενώ στα κατεχόμενα οι Αττίλες γκρεμίζουν ξωκλήσια για την ανέγερση ξενοδοχείων, στις ελεύθερες περιοχές διεκδικούν την πλήρη εκκένωση χώρων γύρω από τεμένη.Ο μουφτής του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα αποφάσισε αυθαίρετα ότι η λειτουργία του Αλ Χαλίλι αποτελούσε ασέβεια, επειδή σέρβιρε αλκοόλ και είχε μουσικήΟ μουφτής, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο το Αλ χαλίλι να λειτουργήσει ως καμπαρέ, διασφάλοσε τη μη λειτουργία του

Στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής βρίσκονται δύο αδέρφια που διαμένουν στη Λάρνακα και καταβάλλουν προσπάθειες από το 2009, να επαναλειτουργήσουν το καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, πιο κάτω από τον Τεκέ στην Αλυκή Λάρνακας. Οι αξιώσεις του Χότζα του τεμένους έβαλαν περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια αυτή των Αντρέα και Κωνσταντίνου Αντρέου, οι οποίοι έβαλαν υποθήκη όλη την περιουσία που είχαν για να αγοράσουν τον αέρα της επιχείρησης και να την ανακαινίσουν, λειτουργώντας τη με τους ίδιους όρους που έθεσε ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών.

Την ώρα που οι Αττίλες στα κατεχόμενα γκρεμίζουν ξωκλήσια όπως αυτό της Αγίας Θέκλης, για να διευκολύνουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, στις ελεύθερες περιοχές διεκδικούν την πλήρη εκκένωση χώρων γύρω από τεμένη, διεκδικώντας την απόλυτη ησυχία, και τον απόλυτο σεβασμό ως προς τον ιερό χώρο προσευχής και πολιτιστικό μνημείο.

Ο λόγος για το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, το οποίο ο μουφτής θεωρεί κτήμα του και οι απαιτήσεις και αξιώσεις του δεν έχουν τέλος. Το τέμενος Ουμ Χαράμ αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για τουρίστες και κυρίως μουσουλμάνους απ' όλο τον κόσμο, που έρχονται να επισκεφθούν το χώρο λατρείας των μουσουλμάνων στην Αλυκή Λάρνακας. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το τέμενος υπάρχει το γνωστό καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, που είναι τουρκοκυπριακή περιουσία, αλλά ήταν υπό τη διαχείριση Ελληνοκυπρίων, κατόπιν σχετικών συμφωνιών με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Το εστιατόριο λειτουργούσε για αρκετά χρόνια και εξυπηρετούσε τις ανάγκες τόσο των μουσουλμάνων, όσο και των τουριστών, οι οποίοι συνδύαζαν την επίσκεψή τους στο πολιτιστικό μνημείο με φαγητό και λίγες ώρες ξεκούρασης στο καφεστιατόριο Αλ Χαλίλι, με θέα τον υδροβιότοπο της Αλυκής.

Ξαφνικά πριν από δύο χρόνια, ο μουφτής του τεμένους, που είναι και αντιπρόσωπος του Χότζα της Λεύκας, αποφάσισε αυθαίρετα ότι η λειτουργία του Αλ Χαλίλι αποτελούσε ασέβεια προς το χώρο λατρείας, επειδή σέρβιρε αλκοόλ και είχε μουσική. Ισχυριζόμενος λοιπόν ότι επρόκειτο να λειτουργήσει ως καμπαρέ, κίνησε όλα τα μέσα που διέθετε για να διασφαλίσει τη μη λειτουργία του καφεστιατορίου. Κι ενώ οι εργασίες ανακαίνισης του υποστατικού βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, με τους διαχειριστές να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να λειτουργήσει η επιχείρηση, ο Χότζας κατάφερε να τους βάλει λουκέτο. Και για δύο ολόκληρα χρόνια, το καφεστιατόριο αφέθηκε στο έλεος του Θεού, με τα χόρτα να θεριεύουν και να το καλύπτουν, και τους επισκέπτες μουσουλμάνους να το μετατρέπουν ως καταφύγιο, για να καταναλώσουν τα φαγώσιμα που κουβαλούσαν. Είχαν μετατρέψει κυριολεκτικά σε στάβλο το καφεστιατόριο, που άλλοτε έσφυζε από ζωή και ο μουφτής προτίμησε την κατάντια του, αφού δεν κατέστη εφικτό να περάσει στα χέρια του η διαχείριση που διεκδικούσε.

Νομικά κινούνται οι Ε/κ διαχειριστές
Για απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάνουν λόγο οι Ελληνοκύπριοι διαχειριστές Αντρέας και Κωσταντίνος Αντρέου, οι οποίοι, αφού πλήρωσαν πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ στους προηγούμενους διαχειριστές για αγορά του αέρα της επιχείρησης, ακολούθησαν όλες τις νομότυπες διαδικασίες και είχαν εξασφαλίσει όλες τις άδειες, για την επαναλειτουργία του καφεστιατορίου όπως ήταν. Τα δύο αδέλφια προχώρησαν στην υλοποίηση όλων των υποδείξεων των αρμοδίων φορέων, για την ανακαίνιση του κτιρίου και την επαναλειτουργία του με τους ίδιους όρους, που είχε θέσει ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Κι ενώ τα έργα προχωρούσαν, όταν άρχισαν τα τερτίπια του Μουφτή, άρχισαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες να πηγαίνουν με τα νερά του, με την αποστολή επιστολών, ότι αρχικά απαγορευόταν η μουσική και η πώληση αλκοόλ.

Το ιστορικό των αδειών
ΣΤΙΣ 10 Σεπτεμβρίου το 2009, εν γνώσει του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, υπογράφηκε η πωλητήρια συμφωνία από τα συμβαλλόμενα μέρη για την αγορά της διαχείρισης του τ/κ υποστατικού, έναντι του ποσού των 320 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Στο εν λόγω συμβόλαιο καταγράφονται με λεπτομέρεια όλοι οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης του υποστατικού, ως καφεστιατόριο με άδεια μουσικής και ποτού, όπως λειτουργούσε μέχρι το 2009. Στη συμφωνία που υπεγράφη συνάπτεται και η πολεοδομική άδεια (με αρ. ΠΑ 123/09), που χορηγήθηκε από το Δήμο Λάρνακας και την πολεοδομική Αρχή, η οποία εγκρίνει την αίτηση άδειας που υποβλήθηκε για την ανάπτυξη του υποστατικού, με βάση τα σχέδια που είχαν εγκριθεί και με οποιεσδήποτε τυχόν τροποποιήσεις που δείχνονται πάνω σε αυτά. Καταγράφει, δε, ως ισχύουσα την άδεια λειτουργίας μέχρι τις 28/7/2015.

Στους όρους χορήγησης πολεοδομικής άδειας περιλαμβάνονταν 8 προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων ο πλήρης καθαρισμός του τεμαχίου μετά τις εργασίες ανακαίνισης, η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για 35 αυτοκίνητα, ακόμη και δεντροφύτευση στον υπαίθριο χώρο στη νότια πλευρά του εστιατορίου.


Άλλαξαν άρδην τα δεδομένα

ΤΑ ΔΥΟ αδέρφια ακολούθησαν κατά γράμμα τις υποδείξεις και εφάρμοσαν τους όρους, για να γίνουν δέκτες, μετά από πάροδο μερικών εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, μιας νέας επιστολής από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, την οποία και εκαλούντο να υπογράψουν, με τίτλο «το παρόν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συμβολαίου» - «Επιπρόσθετοι όροι».

Άλλοι νέοι οκτώ όροι, που άλλαζαν ολοκληρωτικά τα δεδομένα λειτουργίας του υποστατικού, καλούσε τους διαχειριστές να μη χρησιμοποιούν το υποστατικό για κοσμικές εκδηλώσεις, τους απαγόρευαν τη χρήση μουσικής και οινοπνευματωδών ποτών, έθεταν ως ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα και απαγόρευαν την τοποθέτηση ψησταριάς, γιγαντοοθονών ή κεραιών, καθώς και ντεποζίτων νερού στη στέγη.

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διαχειριστών, οι οποίοι μέσω του δικηγόρου τους Μιχάλη Παπαθανασίου (Παπαθανασίου & Παστελλίδης Δ.Ε.Π.Ε.), απάντησαν στις 28 Φεβρουαρίου ότι δεν αποδέχονται τους νέους όρους, καθώς το αίτημα για παραχώρηση του υποστατικού είχε γίνει με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση ως είχε, ενώ με τα νέα δεδομένα, κάθε άλλο παρά να συνεχίσουν τη λειτουργία του υποστατικού τούς επιτρεπόταν.

Η απάντηση που έλαβαν στις 29 Απριλίου 2011 ήταν πέρα για πέρα αποκαρδιωτική. Επιστολή και πάλι από το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει το νομικό σύμβουλο των δύο αδελφιών ότι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκομένου φορείς, λήφθηκε υπόψη ότι το καφεστιατόριο γειτνιάζει με το τέμενος Χαλά Σουλτάν, το οποίο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο και καθημερινά το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Αφού, όπως αναφέρει η επιστολή, ζητήθηκαν και οι απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, λήφθηκε η απόφαση να απορριφθεί το αίτημα για επαναλειτουργία και παράλληλα να ακυρώσει την απόφασή του για εκμίσθωση του υποστατικού προς τους πελάτες του. Η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών καταλήγει με την παράκληση μέχρι τις 30 Μαΐου 2011, να εκκενώσουν το υποστατικό, διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα, τονίζεται, κατά των διαχειριστών.


Σε απόγνωση οι ένοικοι

ΜΕ ΜΙΑ περιουσία που ξόδεψαν για να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, με τα σπίτια και την ακίνητη περιουσία τους σε υποθήκη για να εξασφαλίσουν το χρηματικό ποσό, οι Αντρέας και Κωνσταντίνος Αντρέου βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και αισθάνονται εξαπατημένοι από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, που «τους έκοψαν τα πόδια», σε μια προσπάθεια να ορθοποδήσουν και να λειτουργήσουν το καφεστιατόριο, στο οποίο στηρίζονταν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δηλώνουν αδικημένοι που εισακούστηκαν τα καμώματα του μουφτή και που οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Σε μια ύστατη προσπάθεια να λειτουργήσουν το καφεστιατόριο, για το οποίο θυσίασαν και χρόνο και χρήμα, απέστειλαν νέα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, καλώντας τον να επανεξετάσει τα δεδομένα και να τους επιτρέψει τη λειτουργία της επιχείρησης.

Κλήθηκαν εκ νέου στον Κηδεμόνα
ΑΦΟΥ παρέλαβαν και δεύτερη απαγορευτική απάντηση, κλήθηκαν πριν από δύο βδομάδες, στον κλάδο διαχείρισης τ/κ περιουσιών, όπου τους ζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της υποβολής αιτήσεων, καθώς και ο τρόπος σύναψης της πωλητήριας συμφωνίας του τεμαχίου. Η εξέλιξη αυτή ξένισε τα δύο αδέλφια, που παραμένουν στην αβεβαιότητα, γιατί δεν τους δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Διατύπωσαν έντονα το παράπονό τους στη «Σ», λέγοντας ότι υπάρχουν κι άλλα πολιτιστικά μνημεία στην πόλη της Λάρνακας, όπως η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο και γειτνιάζουν με καφεστιατόρια και μουσικά κέντρα αναψυχής, και δεν θεωρείται ασέβεια. Την ίδια ώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον τόσο του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και των προηγούμενων διαχειριστών, σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η λειτουργία του καφεστιατορίου, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν και δεν τους επετράπη η συνέχιση της λειτουργίας του Αλ Χαλίλι.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/395958

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.