Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Απειλείται η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας



Απειλή για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Βρετανών δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματά του από το 2009, εν μέσω νέων ανησυχιών ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Πυροδοτώντας φόβους για ξέσπασμα βαθιάς ύφεσης, ο μηνιαίος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Markit, αποκαλύπτει ότι το κοινό επιλέγει να διασπαθίσει τις αποταμιεύσεις του και να αυξήσει τα χρέη του. Η έρευνα έδειξε ότι η ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων, που σημειώθηκε το Μάιο χάρη στο βελτιωμένο καιρό και τους πριγκηπικούς γάμους, υπήρξε προσωρινή, με 36% των νοικοκυριών να δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους σημείωσαν υποχώρηση αυτό το μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010. Μόλις 6% ανέφεραν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Τα επίσημα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου, που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν υποχώρηση 1,4% στον όγκο συναλλαγών των εμπορικών καταστημάτων, ενώ το «Σίτι» του Λονδίνου αναθεωρεί ήδη επί το χείρον τις εκτιμήσεις ανάπτυξης του τομέα λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Ο Τιμ Μουρ, οικονομολόγος της Markit, λέει: «Η υποχώρηση του δείκτη ακυρώνει την αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να σημειώνει την πιο ραγδαία του υποχώρηση από τις αρχές του 2009. Ο δείκτης εργασιακής ασφάλειας, που αποτελεί καλό δείγμα των συνθηκών της αγοράς εργασίας, αποκαλύπτει ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα, παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εργασιακές τους προοπτικές. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να διατηρήσει σε περιορισμένα επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και τα προβλήματα των καταναλωτών θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη».

Η εταιρία οικονομικής πληροφόρησης Markit ανέφερε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε έδειξαν ότι το ήμισυ των βρετανικών νοικοκυριών αναμένουν τα οικονομικά τους να χειροτερέψουν μέσα στο 2011, ενώ μόλις 19% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Η έρευνα της Markit αποκάλυψε επίσης ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αύξησαν τα χρέη τους κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση χρεών σημειώθηκε στις ηλικίες 18 με 24.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.