Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Ελεύθερα» 60 μέλη της Αλ Κάιντα

ΑΝΤΕΝ. Τουλάχιστον 60 μέλη της Αλ Κάιντα, έγκλειστοι σε φυλακή της νότιας Υεμένης, δραπέτευσαν, χθες, έπειτα από συμπλοκή τους με τους φρουρούς, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δύο. Οι κρατούμενοι διέφυγαν από τις φυλακές της Αλ Μουκάλα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμάουτ, και χάθηκαν σε γειτονικές ορεινές περιοχές αφού εξουδετέρωσαν τους φρουρούς και πήραν μερικά από τα όπλα τους, όπως δήλωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο στρατός της Υεμένης κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον εξτρεμιστών ισλαμιστών μαχητών στον Νότο και ειδικά στην επαρχία Αμπιάν, όπου τα τελευταία 25ωρα εξόντωσε τουλάχιστον δέκα άτομα στη διάρκεια επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών. Οι μάχες μαίνονται μέρες στην πρωτεύουσα της Αμπιάν, Ζινζιμπάρ, καθώς στρατός και μαχητές διεκδικούν τον έλεγχό της. Τουλάχιστον 100 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε αυτό το μέτωπο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι φυλακές της Αλ Μουκάλα στεγάζουν πάνω από 100 μαχητές της Αλ Κάιντα, από τους οποίους οι 58 έχουν δικαστεί, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Παρότι πυκνώνουν οι ειδήσεις για τον πόλεμο μεταξύ μαχητών της Αλ Κάιντα και κυβερνητικών δυνάμεων, εκπρόσωπος οργάνωσης υπεράσπισης των πολιτών στην επαρχία Χαντραμάουτ κατηγόρησε τις Αρχές ότι βοήθησαν τους φυλακισμένους να διαφύγουν.

Να δημιουργήσει χάος

«Το καθεστώς βιώνει τις τελευταίες του ημέρες και θέλει να δημιουργήσει χάος στην επαρχία Χαντραμάουτ», δήλωσε. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Σαντέκ αλ Αχμάρ, επικεφαλής της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών της Υεμένης, Χασέντ, ότι σε περίπτωση επιστροφής του προέδρου Σαλέχ στην πατρίδα θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Ο Σαντέκ αλ Αχμάρ απέστειλε σχετική επιστολή στον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου νοσηλεύεται ο Σαλέχ μετά την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στη Σανάα.

Στο μεταξύ, η αρμόδια για ανθρωπιστικές υποθέσεις υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε ότι οι μάχες έχουν αναγκάσει έως και 45.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_23/06/2011_446766

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.