Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Το Βερολίνο στηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης
Τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων υποστηρίζει η Γερμανία, απορρίπτοντας τις «μονομερείς λύσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επαναβεβαίωσε σήμερα από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας και όχι των «μονομερών ενεργειών» για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
«Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μονομερείς ενέργειες θα ήταν ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές. Πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι αυτός των διαπραγματεύσεων», είπε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.
«Η Γερμανία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Υποστηρίζουμε την επιδίωξη του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο κράτος», υπενθύμισε ο υπουργός.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ζητήσει τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί και να ενταχθεί στον Οργανισμό ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφού οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν διακοπεί εδώ και οκτώ μήνες.
«Επαφίεται στους Παλαιστίνιους να αποφασίσουν ποιος τους κυβερνά, όμως διαθέτουμε έναν αξιόπιστο εταίρο στο πρόσωπο του Σαλάμ Φαγιάντ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μιλώντας για τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης που προβλέπεται από τη συμφωνία συμφιλίωσης η οποία επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου μεταξύ της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς και της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Ντιρκ Νίμπελ, είπε από την πλευρά του ότι «είναι σαφές πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πολιτική λύση» και επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει «οριστική εκεχειρία και άρση του αποκλεισμού» της Γάζας από το Ισραήλ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.