Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο Μπασάρ Ασαντ εμμένει στη σκληρή γραμμή

Α.P., AFP

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Aσαντ υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, η οποία είχε πάντως χαρακτήρα διαγγέλματος, ότι πίσω από την αιματηρή εξέγερση κρύβονται «μικρές ομάδες υπονομευτών» και δεσμεύθηκε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις διά της οδού του εθνικού διαλόγου.

Λίγα λεπτά, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, χιλιάδες Σύροι ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων της χώρας φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος. Στο προάστιο Ιρμπίν της Δαμασκού, μάλιστα, περισσότεροι από 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στον διάλογο με τους δολοφόνους». Την ίδια στιγμή και ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανιζόταν χθες αποφασισμένη να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα ασκήσει την επιρροή της προκειμένου ο πρόεδρος Ασαντ να αντιληφθεί πως είτε θα προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις είτε θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία».

Σε διαχωρισμό μεταξύ διαδηλωτών και «ένοπλων υπονομευτών» προέβη χθες ο Σύρος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τρίτης, από την έναρξη της εξέγερσης, δημόσιας ομιλίας του. «Οι υπονομευτές είναι μια μικρή ομάδα που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πλειοψηφία των φιλειρηνικών διαδηλωτών για να φέρει εις πέρας τα διάφορα σχέδιά της», τόνισε. Οσον αφορά τους περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες από τις βόρειες επαρχίες της χώρας που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, ο κ. Ασαντ τους κάλεσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Ο στρατός βρίσκεται στην περιοχή αποκλειστικά για την ασφάλειά τους», υπογράμμισε ο Σύρος ηγέτης. Τους ισχυρισμούς του κ. Ασαντ όσον αφορά τον ρόλο του στρατού, πάντως, διαψεύδουν αυτόπτες μάρτυρες από τη βορειοδυτική Συρία, οι οποίοι επέμεναν χθες ότι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση ένοπλες ομάδες κατέλαβαν την πόλη Μπντάμα και στη συνέχεια πυρπόλησαν δεκάδες σπίτια. Η Μπντάμα βρίσκεται σε απόσταση δύο, μόλις, χιλιομέτρων από την Τουρκία.

Τέλος, και ενώ η Ε.Ε. βρισκόταν χθες ένα βήμα πριν από την επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς Ασαντ, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ υποστήριξε ότι αυτό που πραγματικά απαιτεί η περίσταση είναι μια καταδίκη της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και αυτό διότι το Κρεμλίνο αποκλείεται να συναινέσει. «Η Δύση μετέτρεψε το ψήφισμα 1973 για τη Λιβύη από ένα κομμάτι χαρτί σε πρόσχημα για μια άνευ ουσίας στρατιωτική επιχείρηση», σχολίασε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Δεν θα ήθελα ένα παρόμοιο ψήφισμα-καταδίκη της Συρίας να αξιοποιηθεί κατά τον ίδιο τρόπο», ξεκαθάρισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.