Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ

Hurriyet

Τον Ιούλιο η νέα κυβέρνηση


Ο Ερντογάν θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 20 Υπουργούς και 4 Αντιπροέδρους Κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πιθανό μια από τις θέσεις των Αντιπροέδρων να καταλάβει η Υπουργός Παιδείας Nimet Cubukcu, οπότε θα είναι και η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Επίσης, η Fatma Sahin προαλείφεται για τη θέση της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας. H εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin είναι υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών με πιθανόν αυξημένα καθήκοντα επαφών για την επίλυση του Κουρδικού. Στην περίπτωση που ο Ergin κρατήσει τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, τότε πιθανός υποψήφιος για τη θέση του ΥΠΕΣ είναι ο Nihat Ergun. Αν δεν καταλάβει τη θέση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, ο Cemil Cicek ίσως είναι ένας εκ των αντιπροέδρων μαζί με τους Bulent Arinc και Ali Babacan. Ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων Egemen Bagis αναμένεται να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Ε.Ε., ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Zafer Caglayan ίσως αναλάβει το Υπουργείο Οικονομίας. Οι Υπουργοί Οικονομικών Mehmet Sisek, Ενέργειας Taner Yildiz και Μεταφορών Binali Yildirim εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τα Υπουργεία τους.

Sabah

Σύσκεψη Νταβούτογλου για εξελίξεις στη Συρία


Πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Συρία με επικεφαλής τον τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός της ΜΙΤ Hakan Fidan, και οι Τούρκοι πρέσβεις στη Βηρυτό Suleyman Inan Ozyildiz και στη Δαμασκό Omer Onhon. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι ο ΟΗΕ δεν αναμένεται να προβεί σε ψήφισμα για επιβολή κυρώσεων στη Συρία και εξουσιοδότηση χρήσης βίας εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Ο πρέσβης Οnhon που ταξίδευσε οδικώς από τη Δαμασκό στην Άγκυρα υπογράμμισε στη σύσκεψη ότι δεν διαπίστωσε αναταραχές, ότι στις πόλεις που διήλθε και στις οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς υπήρξαν δεκάδες νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας τα μαγαζιά λειτουργούσαν κανονικά. Επίσης οι εκτιμήσεις των τούρκων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι υπάρχουν μεν διαιρέσεις στον στρατό, όμως το καθεστώς Άσαντ δεν θα διαπράξει τα λάθη του Καντάφι αλλά και το ότι η αναταραχή θα συνεχιστεί. Εκτιμάται επίσης ότι οι πρόσφυγες που θα καταφύγουν στην Τουρκία δεν θα υπερβούν τις 100.000. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας μπροστά από την τουρκική Πρεσβεία στην Δαμασκό.

Sabah

Απογοήτευση και γκρίνια στο CHP


Απογοήτευση και γκρίνια κυριαρχεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα στελέχη του CHP ανέμεναν ένα ποσοστό της τάξης του 30-35%, οπότε το 25,91 % που έλαβε το κόμμα απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις και προκάλεσε έντονη απογοήτευση. Ο πρώην αρχηγός του CHP Deniz Baykal δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και ότι ο ίδιος μαζί με το βοηθό του Οnder Sav ξεκινούν εκστρατεία για έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος με σκοπό την απομάκρυνση του Κιλιτσντάρογλου από την ηγεσία του Κόμματος. Ενώ ο Κιλιτσντάρογλου υπογραμμίζει ότι το κόμμα θα διεξάγει το Συνέδριό του στον προγραμματισμένο χρόνο, η αντιπολίτευση του CHP προτίθεται να δώσει συνέντευξη τύπου για να προβάλλει τα λάθη του Κιλιτσντάρογλου και του επιτελείου του κατά την προεκλογική εκστρατεία. Σε χθεσινή σύσκεψη με το επιτελείο του ο Κιλιτσντάρογλου πρότεινε να παραιτηθεί ο ίδιος διότι το CHP δεν πλησίασε τους προκαθορισμένους εκλογικούς στόχους. Ωστόσο το επιτελείο του υπογράμμισε ότι παρά τη πρόσφατη αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος λίγο διάστημα πριν της εκλογές, το CHP σημείωσε αύξηση κατά 3,5 εκ. ψηφοφόρων σε σχέση με το 2007 και έτσι έπεισαν τον Κιλιτσντάρογλου να μην παραιτηθεί. Γίνεται επίσης λόγος για αλλαγή του καταστατικού του κόμματος.


Cumhuriyet

Αναβρασμός στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης


Στους κόλπους του εθνικιστικού MHP επικρατεί αναβρασμός παρά τη υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 10% και την είσοδο του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση. Στον απόηχο του σκανδάλου των ροζ βίντεο η αντιπολίτευση του κόμματος πιέζει για τη διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου, ώστε να απομακρυνθούν τα «σάπια μήλα». Ωστόσο, η διοίκηση του Κόμματος θεωρεί ότι το ποσοστό 12,9% και οι 53 έδρες που κέρδισε στην Εθνοσυνέλευση αποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι του υποστήριξαν το κόμμα, μη δίνοντας σημασία στα ροζ βίντεο που στόχευαν ανώτατους κομματικούς αξιωματούχους.

Zaman

Προειδοποιήσεις Ερντογάν προς Άσαντ


Ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την νίκη του στις εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αναταραχή στην Συρία κυριάρχησε στην συνομιλία των δύο ανδρών και ότι ο Τούρκος π/θ Ερντογάν κάλεσε τον Άσαντ να σταματήσει την χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την άμεση ανάγκη δημιουργίας χρονοδιαγράμματος για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.



Milliyet

Επιδείνωση σχέσεων Τουρκίας με Συρία και Ιράν


Ο αρθρογράφος Semih Idiz, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει ξεκινήσει να αναθεωρεί τη στάση του έναντι του συριακού καθεστώτος και θεωρεί ότι η διαδήλωση μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στην Δαμασκό είναι η απάντηση του καθεστώτος Άσαντ στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας. Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι έχει παρέλθει οι άριστες σχέσεις των δύο ανδρών που πριν μερικούς μήνες θεμελίωσαν μαζί ένα φράγμα, καθώς έκτοτε λόγω των παραινέσεων Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις που εξόργισαν τον Άσαντ, οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Επιδεινούμενες βαίνουν και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, επισημαίνει επίσης ο αρθρογράφος, Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η Τεχεράνη έχει αποστείλει μαχητές της Χεζμπολάχ στη Συρία για τη στήριξη του καθεστώτος Άσαντ, ενώ τα ιρανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές «μαριονέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ» και σε δημοσιεύματα- με την στήριξη προφανώς του καθεστώτος της Τεχεράνης –αναφέρεται ο Ερντογάν ως υπεύθυνος για την αναταραχή στη Συρία

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.