Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Έξοδος




Λευτέρης Σακκάς
Έξοδος
Εκδόσεις Μπατσιούλας, 2009

Όλοι οι Έλληνες είμαστε παθιασμένοι με την ανδρεία και τον πατριωτισμό που έδειξαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου άνθρωποι με ιδιαίτερη αντίληψη και ευαισθησία, άνθρωποι πάνω απ’ όλα πατριώτες. Μάχες όπως του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, της Σαλαμίνας, η πολιορκία του Μεσολογγίου και πλήθος άλλων.
Στο βιβλίο του ο Λευτέρης Σακκάς αφηγείται την ιστορία του Μανόλη, ενός ανθρώπου με δύσκολα παιδικά χρόνια που η μοίρα τον έφερε να βρίσκεται στην πολύμηνη πολιορκία του Μεσολογγίου. Μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του και την περιπλάνησή του στα όρη και τα δάση, τον περιμάζεψε μια ομάδα Ελλήνων που κινούνταν με κατεύθυνση το Μεσολόγγι. Εκεί θα ανδρωθεί, θα ερωτευτεί και θα γευτεί τον πόνο, θα δοκιμάσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, θα οσμιστεί τον αέρα μιας ελεύθερης πατρίδας. Ταυτόχρονα δίδεται και η εικόνα του πολιορκημένου Μεσολογγίου, με το πείσμα και την εξυπνάδα των ανθρώπων, την έλλειψη τροφίμων και νερού και την προσμονή ενός λυτρωτικού θανάτου.

Παράλληλα ο συγγραφέας μας μεταφέρει και στο αντίπαλο στρατόπεδο, όπου οι Τούρκοι αδυνατούν να πιστέψουν τις αντοχές της πόλης. Οι διαξιφισμοί μεταξύ τους έχουν ήδη ξεκινήσει. Εκτός από τον Κιουταχή, καταφτάνει με ενισχύσεις και ο Ιμπραήμ. Οι δυο άντρες καταστρώνουν τις στρατηγικές τους για την πτώση μιας πόλης που θα σημάνει, πέρα από την πολεμική σημασία της, μια ηθική ανύψωση των πολιορκημένων και μια πτώση του ηθικού των εχθρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.