Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Φραστική επίθεση της Συρίας εναντίον της Ε.Ε.

Reuters, AFP, A.P., BBC

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Λάβρος κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυρώσεων που αυτή έχει επιβάλει εναντίον του συριακού καθεστώτος και χθες αποφάσισε να τις διευρύνει, αλλά και της αμφισβήτησης των μεταρρυθμιστικών προθέσεων του Μπασάρ αλ Ασαντ, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ. Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας είπε ότι η χώρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση και κάλεσε την Αγκυρα να αναθεωρήσει τη στάση της, λέγοντας ότι η Δαμασκός επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις μαζί της.

Επιπλέον, διέκρινε δάκτυλο της Αλ Κάιντα και είπε ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τη δολοφονία στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος. «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρώπη», είπε ο κ. Μουαλέμ. «Θα ξεχάσουμε ότι υπάρχει Ευρώπη στον χάρτη» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα στραφεί σε άλλες περιοχές για στήριξη και εμπορική συνεργασία. Διαχώρισε ωστόσο τη Γαλλία και κατηγόρησε το Παρίσι ότι ακολουθεί «εποικιστική ατζέντα υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλογίζοντας αποικιστικές «φαντασιώσεις», στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Η Γαλλία, η οποία κυβέρνησε τη Συρία για πολλά χρόνια υπό την εντολή της Κοινότητας των Εθνών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ασκεί πιέσεις στον ΟΗΕ να καταδικάσει τις ενέργειες της Δαμασκού. Πάνω από 1.300 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με συριακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις επιχειρήσεις καταστολής με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων. Δυτικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης, καταδικαστικό των μέτρων καταστολής του Ασαντ, αλλά η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα θέσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση.

Στρέφοντας το βλέμμα προς την Τουρκία, η οποία έχει ζητήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία και έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες, ο κ. Μουαλέμ είπε ότι η Δαμασκός επιθυμεί «κάλλιστες σχέσεις» με την Αγκυρα και την κάλεσε «να επανεξετάσει τη στάση της». Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Ασαντ για διάλογο προς τους διαμαρτυρόμενους και διέψευσε τους ισχυρισμούς των Δυτικών ότι η Συρία έλαβε βοήθεια από το Ιράν ή την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.