Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Φραγμούς θέτει η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής στην ενταξιακή της Τουρκίας!
Σε ειδική έκθεσή της η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζει τις σοβαρές τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαικη΄Ένωση σε σχέση με την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Επιτροπή φοβάται ότι τα σύνορα αυτά με την ένταξη της Τουρκίας θα επεκταθούν μέχρι το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Πρέπει να απαιτείται από την Τουρκία, επισημαίνει η Επιτροπή, όπως καθαρά και αντικειμενικά δείξει ότι σέβεται και ακολουθεί αυστηρώς τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε για έλεγχο των συνόρων, πριν την ένταξή της.
΄Ομως, η Επιτροπή επίσης πιστεύει ότι οι κίνδυνοι λόγω του οργανωμένου εγκλήματος υπερτερούν κατά πολύ τα πιθανά κέρδη. Τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν την κύρια πηγή παράνομης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. Χιλιάδες μετανάστες μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας κάθε μήνα, πολλοί έχοντας στόχο να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η Επιτροπή προτείνει ένα αριθμό από εισηγήσεις για καλυτέρευση της σημερινής κατάστασης.
Αναφέρεται στην ομάδα της Φρόντεξ, (Frontex) της ΕΕ για έλεγχο των συνόρων, που από το Νοέμβριο του 2010 άρχισε να ελέγχει τα σύνορα Ελλάδας με την Τουρκία με αποτέλεσμα να ελαττωθεί ο αριθμός των παρανόμως εισερχομένων από 7,607 τον Οκτώβριο του 2010 σε 1,632 το Φεβρουάριο του 2011, επι τω πλείστον λόγω του πολιτικού μηνύματος που έστειλε στην Τουρκία.
΄Ομως, η Φρόντεξ δεν μπορεί να στείλει πίσω μετανάστες, τονίζει. Επομένως η Επιτροπή εισηγείται όπως η Ε.Ε. τροποποιήσει τους κανονισμούς που διέπουν την εργασία της Φρόντεξ ούτως ώστε αυτή να εργάζεται κατά μήκος των τουρκικών συνόρων σε συνεργασία με τουρκικές αντίστοιχες οργανώσεις. Το κύριο στοιχείο σύμφωνα με την Επιτροπή για να τεθεί φραγμός στην παράνομη μετανάστευση, είναι να εξουδετερωθούν τα εγκληματικά δίκτυα που βοηθούν την λαθρομετανάστευση. Πέραν της λαθρο- μετανάστευσης από την Τουρκία η Επιτροπή επισημαίνει ότι το 75-80% της ηρωίνης από το Αφχανιστάν προς τη δυτική και κεντρική Ευρώπη διέρχεται μέσω Τουρκίας.
Τέλος, η Επιτροπή καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας να προβεί σε έρευνα για την πιθανή, παράνομη μετανάστευση Τούρκων υπηκόων προς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, εφόσον τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι επακριβή. Και δεδομένης της πείρας που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2004 με τα νέα μέλη της ΕΕ, όταν πολύ περισσότερες χιλιάδες μεταναστών έφθασαν στο Η.Β απ΄ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, η Επιτροπή είναι επιφυλακτική στο να επιτρέψει σε Τούρκους υπηκόους ελεύθερη διακίνηση και συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έλεγχο στην είσοδο υπηκόων από όλες τις νέες χώρες μέλη.
Ζητεί δε άμεση και στενότερη συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Ε.Ε για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που ευθύνεται για την εισαγωγή των χιλιάδων μεταναστών αυτών κάθε μήνα προς την Ε.Ε. Και όλα αυτά πριν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Σε τελική ανάλυση η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων θέτει πλέον καθαρά φραγμούς στην ενταξιακή της Τουρκίας και είναι η πρώτη Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου που προβάλει τους κινδύνους αυτούς και τις ανησυχητικές προοπτικές από μια τουρκική ένταξη στην Ε.Ε.
Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο
2.8.2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.