Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κηδεύτηκε ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσία σύσωμης της τουρκικής ηγεσίας-Διαδρομή χαραγμένη από την Τουρκία

Λευκωσία: Με την οικογένειά του να θρηνεί και στην παρουσία της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και εκπροσώπων από διάφορες χώρες έγινε σήμερα στα κατεχόμενα η κηδεία και η ταφή του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Με γοερό κλάμα και αγκαλιάζοντας το φέρετρο αποχαιρέτισε τον Ραούφ Ντενκτάς, η σύζυγός του Αϊντίν, έξω από το Σελιμίγιε τζαμί, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.


Πριν από αυτή, ο Σερντάρ Ντενκτάς αγκάλιασε επίσης για αρκετή ώρα το φέρετρο του πατέρα του. Οι δίδυμες κόρες Ντεγέρ και Εντέρ ήταν δίπλα στη μητέρα τους αποχαιρετώντας και αυτές τον πρώην Τ/κ ηγέτη. Παρόντα και τα 11 εγγόνια του εκλιπόντος.

Η ταφή της σορού του Ραούφ Ντενκτάς έγινε νωρίς το απόγευμα στο ''πάρκο δημοκρατίας'', απέναντι από το ''κρατικό'' νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, κοντά στο μνημείο της ΤΜΤ. Στον ίδιο χώρο αργότερα θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του πρώην Τ/κ ηγέτη.

Όπως έγινε γνωστό, για την ταφή του χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Σύσσωμη η τουρκική ηγεσία με ειδικές πτήσεις μετέβη στα κατεχόμενα για να παραστεί στην κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απεβίωσε την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών μετά από πολύμηνη μάχη και νοσηλεία σε νοσοκομεία στα κατεχόμενα και την Τουρκία, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε τελευταίος στο λεγόμενο προεδρικό, όπου το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονταν σε δημόσιο προσκύνημα από χθες. Νωρίτερα είχαν φθάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μεσίρ Αταλάι, ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο Υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής πολιτικής, Φατμά Σιαχίν, ο Αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στην κηδεία, που έγινε ''δημοσία δαπάνη'', παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Μεβλούτ Τσαβούσλογου, ο ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο πρώην Πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπασούμ Τουρκέρ, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ και Πρόεδροι μικρότερων τουρκικών κομμάτων.

Επίσης, ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ και ο αρχηγός ξηράς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Αίσθηση έκανε και η παρουσία της χήρας του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας επί εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ραχσιάν.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τα Σκόπια, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία.

Πλήθος κόσμου, πολλοί από αυτούς έποικοι, χειροκρότησαν όταν το φέρετρο, που κρατούσαν στρατιώτες, έφθασε από το λεγόμενο προεδρικό στην πλατεία Ινονού, όπου τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα. Ο κόσμος κρατούσε σημαίες του ψευδοκράτους, αφίσες με τον Ραούφ Ντενκτάς και πανό που έγραφαν ''Θα ζεις για πάντα μαζί μας'', ''Δεν θα σε ξεχάσουμε'', ''Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας''.

Το όχημα με το φέρετρο συνόδευε στρατιωτική πομπή. Επίσημοι και μη ακολούθησαν πεζοί μέχρι το Σελιμίγιε τζαμί, στο οποίο έχει μετατραπεί ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, μέσω της πλατείας Σεραγιού, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι.

Τα καταστήματα ήταν κλειστά στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ενώ κλειστά στα κατεχόμενα ήταν σήμερα τα σχολεία, η ''δημόσια υπηρεσία'', οι τράπεζες και πολλά ιδιωτικά γραφεία. Μετά και την ταφή ο ''δήμος'' κατεχόμενης Λευκωσίας και άλλες οργανώσεις κερνούσαν στον τσεσμέ (πηγή νερού) δίπλα από την πύλη Κερύνειας, σούπα σε όλον τον κόσμο, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στα κατεχόμενα.

Της νεκρώσιμης τελετής στο τζαμί προέστη ο ''υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων'', Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ ''λαό'' και αφιερώθηκε στο να προάγει τις αξίες των Τ/κ. Ο Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε, ήταν πιστός και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί γι' αυτόν.

Όπως έγινε γνωστό, κάλεσμα σε προσευχή για την κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς διαβάστηκε σήμερα σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Έξω από το τζαμί Σελιμίγιε υπήρχαν 18 στεφάνια της οικογένειας, της τ/κ και τουρκικής ηγεσίας, αλλά και άλλα από τ/κ οργανώσεις, συνδέσμους και ιδιώτες. Μεταξύ αυτών υπήρχαν στεφάνια από τον Αντώνη Χατζηρούσο, Βουλευτή - όπως έγραφε - των Μαρωνιτών, και τους Παντελή Χατζηφεσά και Μιχάλη Χατζιωσήφ, χωρίς να αναγράφεται οποιαδήποτε ιδιότητά τους. Εξάλλου, εντός της αυλής της εκκλησίας - τζαμιού, τα ευαγή ιδρύματα στα οποία έγινε εισφορά έναντι λουλουδιών, όπως είχε ζητήσει η οικογένεια Ντενκτάς, είχαν αναρτήσει κατάλογο με ονόματα όσων είχαν προβεί σε εισφορά. Στον κατάλογο του ''τ/κ ιδρύματος εκπαίδευσης'' αναγραφόταν το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά τόσο γύρω από το ''προεδρικό'' και το τζαμί όπου τελέστηκε η κηδεία, όσο και στους δρόμους απ' όπου πέρασε το όχημα με το φέρετρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναχώρησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο τζαμί και δεν παρέστησαν στην ταφή.
http://www.philenews.com

Κώστας Βενιζέλος: Διαδρομή χαραγμένη από την Τουρκία
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ του Ραούφ Ντενκτάς δεν σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής που έχει ασκήσει στο Κυπριακό.

Ο Ντενκτάς εξέφραζε με ακραίο, βίαιο και αιμοβόρο τρόπο το όραμα της διχοτόμησης. Ήταν ο άνθρωπος του βαθέος κράτους της Τουρκίας και εξυπηρέτησε μέχρι τέλους τους σχεδιασμούς του. Η πολιτική αυτή είναι ζωντανή, ισχύει και εφαρμόζεται, ενδεχομένως, όμως, να έχει διαφοροποιηθεί η τακτική. Η Άγκυρα επιστρατεύει μια πιο επικοινωνιακή πολιτική σήμερα.

Στην πολιτικήτου διαδρομή, ο Ντενκτάς στάθηκε αμείλικτος. Καταδίωξε και σκότωσε αντιδρούντες Τουρκοκύπριους, κυρίως της Αριστεράς, παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές ότι εκτελέστηκαν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι. Εάν δεν ήταν προστατευόμενος της Άγκυρας (επειδή θα άγγιζε και την Τουρκία η όποια δίωξή του), θα τον τραβολογούσαν οι πάλαι ποτέ υπερευαίσθητοι του Διεθνούς Δικαστηρίου στο εδώλιο.

Ήταν εγκληματίας πολέμου, αλλά πάντα ορθωνόταν ένας τοίχος προστασίας γύρω του. Ο Ντενκτάςμισούσε τους Έλληνες, γιατί ήταν κατά την άποψή του εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας για έλεγχο του νησιού. Αυτή η στάση του κράτησε μέχρι τέλους. Δεν ήταν τυχαίο που λίγο πριν ξεψυχήσει ψέλλισε κάτι στα ελληνικά, τα οποία γνώριζε πολύ καλά.

Ο Ραούφ Ντενκτάςχρησιμοποιήθηκε από τα κέντρα εξουσίας στην Τουρκία και φορτώθηκε πολλές φορές το κόστος από διάφορες ενέργειες, για να απαλλάξει την Άγκυρα. Το σίγουρο είναι πως αυτός δεν καθόριζε πολιτική.

Ήταν, όμως, βαθιά και ανυποχώρητα ταυτισμένος με την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της. Κι όταν ο Ερντογάν θέλησε να αλλάξει προσωπείο -όχι πολιτική- και χρειαζόταν μια άλλη εικόνα, για να τον βοηθήσει στους σχεδιασμούς του στη διεθνή σκακιέρα, τον τελείωσε μέσα σε μερικές ημέρες. Τον Φεβρουάριο του 2004 είχε πάει ο Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη για να δρομολογηθεί η διαδικασία για το Μπούργκενστοκ και το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν του είχε διαμηνύσει βρισκόμενος ακόμη στην αίθουσα των συζητήσεων: Είτε θα δεχόταν είτε θα τον αντικαταστούσε. Και αποδέχθηκε τη φόρμουλα, την οποία γνώριζε εκ των προτέρων η Άγκυρα.

Τότε, όπως θυμούνται οι παρόντες, έπεσε παγωμάρα στην αίθουσα και η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε διάλειμμα για να συνεννοηθεί. Υπενθυμίζεται πως θεωρούσαν πως ο Ντενκτάς θα τα τίναζε μια ακόμη φορά στον αέρα. Τους διέψευσε, γιατί έκανε αυτό που έπραττε πάντα. Υπάκουσε στην Άγκυρα, η οποία τον αντικατέστησε λίγους μήνες αργότερα. Του είχε στήσει και ένα ολόκληρο σκηνικό αμφισβήτησης με μαζικές διαδηλώσεις, που ουσιαστικά στρέφονταν εναντίον του.

Ο Ντενκτάς ήταν έξυπνος, πεισματάρης, προσηλωμένος στον στόχο του. Είδε την πολιτική του να εφαρμόζεται με την εισβολή και οχυρώθηκε πίσω από το ψευδοκράτος του για δεκαετίες. Η πολιτική του διαδρομή ήταν χαραγμένη από την Τουρκία. Τους Τ/κ, όπως και η Τουρκία, δεν τους υπολόγιζε. «Τούρκος φεύγει (Τ/κ), Τούρκος (έποικος) έρχεται», όπως έλεγε…
http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.