Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Διακοπή των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έπειτα από τον φόνο σήμερα τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών από Αφγανό στρατιώτη στην περιοχή Ταγκάμπ της επαρχίας Καπίζα, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Το ζήτημα της εσπευσμένης αποχώρησης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει πλέον τεθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι Αφγανοί στρατιώτες πυροβολούν Γάλλους στρατιώτες», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Εντουάρ Γκιγιό αναχωρούν αμέσως για το Αφγανιστάν.

«Ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων του, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ούτε ένας γάλλος στρατιώτης θα σκοτωθεί ή θα τραυματισθεί από τους συμμάχους μας . Είναι απαράδεκτο, δεν θα το αποδεχθώ», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Ολες οι επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης, επιχειρησιακής συνδρομής διακόπτονται. Εάν δεν υπάρξουν σαφείς συνθήκες ασφαλείας, τότε θα τεθεί το θέμα της εσπευσμένης αποχώρησης του γαλλικού στρατού», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον των διπλωματών κατά την ομιλία στην τελετή των ευχών.

Στις 29 Δεκεμβρίου, δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από Αφγανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην επαρχία Καπίζα. Συνολικά, 82 Γάλλοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2001.

Αναφερόμενος κατά την ομιλία του στο Ιράν, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης «θα προκαλούσε γενικευμένη πολεμική σύρραξη και χάος της Μέση Ανατολή» και στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του καθεστώτος των κυρώσεων.

Η Γαλλία «δεν θα παραμείνει σιωπηλή μπροστά στο συριακό σκάνδαλο» και δεν μπορεί να αποδεχθεί «την άγρια καταστολή» του κινήματος αμφισβήτησης από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ - Ασαντ «που οδηγεί τη χώρα κατευθείαν στο χάος», είπε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την άγρια καταστολή κατά του λαού από την συριακή ηγεσία, καταστολή που οδηγεί τη χώρα κατευθείαν στο χάος και αυτό το χάος θα ωφελήσει όλων των ειδών του εξτρεμιστές».

Οι τέσσερις Γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα από έναν Αφγανό στρατιώτη στο ανατολικό Αφγανιστάν «δεν ήταν οπλισμένοι» και επρόκειτο για μία «καθαρή δολοφονία», όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.

«Δεν ήταν οπλισμένοι, επρόκειτο για μία καθαρή δολοφονία από έναν αφγανό στρατιώτη. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ήταν ένας Ταλιμπάν που διείσδυσε ή αν ήταν κάποιος που αποφάσισε (να κάνει αυτή την πράξη) για λόγους που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Λονγκέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Εξάλλου μία πηγή των δυνάμεων ασφαλείας από το Αφγανιστάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Γάλλοι στρατιώτες δολοφονήθηκαν από έναν άνδρα που φορούσε τη στολή του αφγανικού στρατού μόλις είχαν ολοκληρώσει μια προπόνηση.

«Οι Γάλλοι μόλις τελείωναν την προπόνησή τους» στη βάση Γκουάμ, η οποία βρίσκεται στα νότια της περιοχής Ταγκάμπ, την οποία ελέγχει ο γαλλικός στρατός και όπου βρίσκονταν αφγανοί στρατιώτες και Γάλλοι εκπαιδευτές, σύμφωνα με αυτή την πηγή

Ράσμουσεν: «Θλιβερή η σημερινή ημέρα για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στη Γαλλία έπειτα από το φόνο τεσσάρων γάλλων στρατιωτών από έναν αφγανό στρατιώτη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία «ημέρα θλίψης» για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

«Είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης για τα στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν και για τον γαλλικό λαό. Επιθυμώ να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τους τέσσερις γάλλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν σήμερα και τη συμπαράστασή μου σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.

«Τέτοια περιστατικά είναι σοβαρά και γίνονται ευρέως γνωστά, όμως είναι μεμονωμένα», πρόσθεσε.

«Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά 130.000 μέλη της Isaf (της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν), που προέρχονται από 50 χώρες, μάχονται και εκπαιδεύουν περισσότερους από 300.000 αφγανούς στρατιώτες», επεσήμανε ο Ράσμουσεν.

«Έχουμε τον ίδιο στόχο: ένα Αφγανιστάν που θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλειά του. Είναι κάτι που το επιθυμούν οι Αφγανοί και παραμένουμε αποφασισμένοι να τους βοηθήσουμε να πετύχουν αυτό τον στόχο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Συλλυπητήρια από Καρζάι

Στο μεταξύ ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του «στον γαλλικό λαό» μετά το επεισόδιο αυτό.

«Ο πρόεδρος εκφράζει τη θλίψη του για το συμβάν αυτό και εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη βαθιά του λύπη στον γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η αφγανική προεδρία σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει ότι «η Γαλλία έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια» στο Αφγανιστάν «τα τελευταία δέκα χρόνια» και ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται πάντα στην ειλικρίνεια».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.