Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία για «ατιμωρησία» των μυστικών υπηρεσιών στο Πακιστάν

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, HRW) κατήγγειλε σήμερα την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της υπόθεσης της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες οι δράστες να προσαχθούν στην δικαιοσύνη.

Ο 40χρονος δημοσιογράφος Σαλίμ Σεχζάντ είχε απαχθεί τον Μάιο του 2011 στο Ισλαμαμπάντ και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Η σορός του ανακαλύφθηκε, με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων, μερικές ημέρες αργότερα. Ο δημοσιογράφος, που εργαζόταν για ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ιταλίας, το Adnkronos, και μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, την Asia Times Online, είχε αποκαλύψει σε άρθρα του ότι η αλ-Κάιντα είχε διεισδύσει στον πακιστανικό στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Μια κυβερνητική επιτροπή έρευνας, η οποία ανέλαβε να ερευνήσει το θάνατό του, ανακοίνωσε στα μέσα Ιανουαρίου ότι δεν είναι σε θέση να κατονομάσει ποιοι ευθύνονται για την δολοφονία του, «παρά τις ισχυρές ενδείξεις που καταδεικνύουν ανάμιξη της ISI» (της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού), καταγγέλλει το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η αποτυχία της επιτροπής να ρίξει φως στην υπόθεση της δολοφονίας του Σεχζάντ αντανακλά την ικανότητα της ISI να παραμένει εκτός των ορίων που μπορεί να φθάσει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στο Πακιστάν», σημείωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του τμήματος του Παρατηρητηρίου για την Ασία.

Η επιτροπή έρευνας «μοιάζει να φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με την ISI σε ό,τι αφορά το φόνο του Σεχζάντ», υπογράμμισε ο Άνταμς. «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να εντοπιστούν οι δολοφόνοι», προσθέτει το HRW, καλώντας τις αρχές να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για να τους προσαγάγουν στην δικαιοσύνη.

Μερικές ημέρες πριν από την εξαφάνισή του ο Σαλίμ Σεχζάντ είχε προειδοποιήσει το Παρατηρητήριο ότι είχε δεχθεί απειλές από την ISI εξαιτίας των άρθρων του. Η υπηρεσία πληροφοριών απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «αβάσιμες».

Τον Ιούλιο ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, είχε δηλώσει ότι οι αρχές στο Πακιστάν είναι πιθανό να είχαν δώσει την έγκρισή τους για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

«Η ISI έχει ένα μακρύ ιστορικό καλώς τεκμηριωμένων απαγωγών, βασανισμών, εξωδικαστικών εκτελέσεων επικριτών του στρατού και άλλων», περιλαμβανομένων πολλών δημοσιογράφων.

«Η ISI οφείλει να σταματήσει να ενεργεί ως κράτος εν κράτει. Οι καταχρήσεις της δεν θα σταματήσουν εάν [η υπηρεσία] δεν υποχρεωθεί να εφαρμόζει το νόμο», και «είναι η κυβέρνηση που πρέπει να επιμείνει στην υποχρέωσή της αυτή», ανέφερε ο Άνταμς.

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ακόμα το ότι η υπηρεσία τοποθετεί πράκτορές της στα μέσα ενημέρωσης και μεταχειρίζεται ευνοϊκά μόνο τους δημοσιογράφους που συμφωνούν να συνεργάζονται μαζί της.

Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Πακιστάν είναι η χώρα όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων παγκοσμίως--τουλάχιστον οκτώ. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο από την πλευρά του για έξι δολοφονίες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.