Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ διερευνούν τις προθέσεις του Ισραήλ έναντι του Ιράν

Συναντήσεις του στρατηγού Ντέμπσι με Μπάρακ, Πέρες, Νετανιάχου, την ώρα που στο Τελ Αβίβ επεξεργάζονται σενάρια πολέμου
The Guardian

Οταν ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είπε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ «απέχει πάρα πολύ» από το να αποφασίσει αν θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ίσως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσι, να ανάσανε με ανακούφιση.

Γνωρίζοντας όμως το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζει το Ισραήλ το ζήτημα του Ιράν, ο στρατηγός Ντέμπσι επισκέφθηκε το Ισραήλ την Πέμπτη. Στις συνομιλίες με τον Εχούντ Μπάρακ, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντς, ο Ντέμπσι φέρεται να προειδοποίησε ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν θα είχε σοβαρές συνέπειες, ότι οι κυρώσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν από κοινού.

Τα συμβάντα του τελευταίου δεκαπενθημέρου ενέτειναν τις ανησυχίες πως, παρά τις πυροσβεστικές δηλώσεις Μπάρακ, το Ισραήλ σχεδιάζει κινήσεις που θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή (και όχι μόνο) σε καταστροφικό πόλεμο. Γι’ αυτό, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε απευθείας με τον Νετανιάχου για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα ζήτησε κατ’ ιδίαν διαβεβαιώσεις για τις ισραηλινές προθέσεις και ο Ντέμπσι βρέθηκε στο Ισραήλ.

Ο ισχυρισμός του Ιράν, στις 8 Ιανουαρίου, ότι σκοπεύει «στο εγγύς μέλλον» να ξεκινήσει εμπλουτισμό ουρανίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις Φορντό, κοντά στην Κομ, έδειξε να φθάνει επικίνδυνα κοντά σε μία από τις ισραηλινές «κόκκινες γραμμές». Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, η οποία αποδόθηκε στην ισραηλινή Μοσάντ. Εν τω μεταξύ, η απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ έχει ανεβάσει το θερμόμετρο.

Στους κόλπους του ισραηλινού κατεστημένου διεξάγεται γνήσια συζήτηση αναφορικά με την στρατιωτική δράση και τις συνέπειές της.

Σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν, η Τεχεράνη αναμένεται να δώσει εντολή στη Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο. Αντίστοιχες εντολές μπορεί να λάβει και η Χαμάς στη Γάζα, αν και λόγω της ψυχρότητας που επικρατεί τελευταία στις σχέσεις της με το Ιράν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμορφωθεί.

Επίσης, συζητείται το θέμα του χρόνου. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει να εμπλακεί σε στρατιωτική διαμάχη σε χρονιά εκλογών. Μερικοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος που θα προκύψει από τις κάλπες του Νοεμβρίου θα συμφωνεί περισσότερο με τις προθέσεις του Ισραήλ για εξαπόλυση στρατιωτικού πλήγματος. Αλλοι λένε ότι του χρόνου θα είναι πολύ αργά και ότι στον Λευκό Οίκο μπορεί να βρίσκεται πάλι ο Ομπάμα.

Υπάρχει ένας ακόμη πιθανός λόγος για τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να μην εξαπολύσει πλήγμα, τουλάχιστον όχι ακόμη. Περιμένει την ευκαιρία. Κάποιοι θεωρούν ότι μυστικές επιχειρήσεις, όπως οι δολοφονίες, δεν έχουν στόχο μόνο να σταματήσουν τις πυρηνικές προόδους του Ιράν αλλά και να ωθήσουν την Τεχεράνη σε ενέργειες που θα δώσουν στο Ισραήλ –και στις ΗΠΑ– ένα casus belli.

Στη σύντομη επίσκεψή του, ο Ντέμπσι προσπάθησε να κατανοήσει τις πραγματικές προθέσεις του Ισραήλ, μεταφέροντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα. Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η Wall Street Journal, οι ΗΠΑ καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση πολέμου. Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη στην οποία ο Μπάρακ είπε ότι το πλήγμα «απέχει πάρα πολύ», είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ «πρέπει να σέβονται ο ένας την ελευθερία αποφάσεων του άλλου».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.