Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο

Το αμερικανικό «Καρλ Βίνσον» έφτασε στην περιοχή, ανεβάζοντας την ένταση
Reuters, AFP

Με κινηματογραφική ταχύτητα συσσωρεύονται οι δυσοίωνες εξελίξεις που κλιμακώνουν την ένταση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν. Μια μέρα μετά τη δολοφονία του πέμπτου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα από το 2007 -ενέργεια για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες- και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «Καρλ Βίνσον», έφτασε στην περιοχή, προσθέτοντας την αρμάδα του σε εκείνη του «Τζον Στένις».

Αν και το Πεντάγωνο έκανε λόγο για «κίνηση ρουτίνας», οι διεθνείς ανησυχίες -δείκτη των οποίων αποτελεί και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου- εντείνονται, ύστερα από τα πολεμικά γυμνάσια των Ιρανών στην περιοχή και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης ότι, εάν δεχθεί επίθεση, θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται το 35% του διακινούμενου πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα. Με την ένταση στα Στενά του Ορμούζ συνδέει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» τις πληροφορίες της για άφιξη 8.000 πιλότων και τεχνικών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ. Η επίσημη δικαιολογία εντάσσει τη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων στο πλαίσιο των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι δύο χώρες. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός Ισραηλινών πιλότων έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Το σενάριο της στρατιωτικής σύρραξης αντιμετωπίζεται ως υπαρκτό ενδεχόμενο από το Κρεμλίνο, αν κρίνει κανείς από χθεσινή συνέντευξη του Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην εφημερίδα «Κομερσάντ». Στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Πατρούσεφ εκτίμησε ότι «υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης της διαμάχης, προς την οποία εξωθούνται οι Αμερικανοί από το Ισραήλ». Ο Ρώσος αξιωματούχος προσέθεσε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί απλώς το πρόσχημα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς «με κάθε μέσο», ώστε το Ιράν να μετατραπεί σε «νομιμόφρονα εταίρο» της Αμερικής.

Στο μέτωπο των οικονομικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ κέρδισαν χθες την -αρκετά απρόθυμη- υποστήριξη της Ιαπωνίας, μιας χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε χθες στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Τόκιο, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να περιορίσει τις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου, πρόσθεσε όμως την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Σε παρόμοια κατεύθυνση συγκλίνουν, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων αναμένεται να καταλήξουν σε σχετικές αποφάσεις στη σύνοδο της 23ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν ήδη επεκτείνει τις σχετικές συμβάσεις τους για το 2012, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. να μείνει ανεπηρέαστο από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται Τουρκία και Ινδία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα «δεν αισθάνεται δεσμευμένη για μονομερείς ή συλλογικές κυρώσεις κατά του Ιράν, πέραν αυτών που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ». Εξάλλου, Ινδός αξιωματούχος, μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η χώρα του «όπως είχε οικονομικές σχέσεις με το Ιράν στο παρελθόν, θα έχει και στο μέλλον» και ότι δεν την αφορούν οι κυρώσεις των Αμερικανών.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Το ερώτημα είναι αν κάποια από τις πλευρές θα περάσει από τις λεκτικές επιθέσεις στις πραγματικές... διάβασα πριν λίγο σχετικά και αυτό: http://pseira.blogspot.com/2012/01/blog-post_5410.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αραγε, οι ηγέτες των ΗΠΑ να θυμούνται πόσο απερίσκεπτα άρχισε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.