Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο Ερντογάν κατέβασε ταχύτητα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 22-01-12

Reuters, A.P., AFP

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ προς τον πρωθυπουργό Ερντογάν ήταν αυτή που απασχολεί όλες τις παραπολιτικές συζητήσεις. Τι τρέχει άραγε με την υγεία του Τούρκου πρωθυπουργού; «Οχι, δεν έχω καρκίνο», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Ερντογάν.

«Οι φήμες λένε ότι ο πρωθυπουργός υποφέρει από καρκίνο, ότι έχει εξαπλωθεί, ότι του αφαιρέθηκε μεγάλο τμήμα του εντέρου και ότι υπόκειται σε χημειοθεραπείες», έγραψε ο Μπιράντ στην εφημερίδα «Χουριέτ».

«Εγώ έχω καρκίνο και κάνω χημειοθεραπείες. Ξέρω τι σημαίνει και πώς επηρεάζει το σώμα. Μπορώ εύκολα να καταλάβω αν κάποιος κάνει χημειοθεραπείες.», εκμυστηρεύθηκε ο Μπιράντ. «Κοίταξα τον Ερντογάν και είπα “Οχι, δεν κάνει”».

Ο 57χρονος Εντογάν εξήγησε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων από το έντερο, αλλά ότι οι πολύποδες ήταν καλοήθεις. Η επέμβαση έγινε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ έκτοτε ο Τούρκος πρωθυπουργός ακολουθεί μειωμένο πρόγραμμα.

«Εχει κατεβάσει ταχύτητα, από πέμπτη έχει βάλει δευτέρα», εξηγεί ο Αλί Μπιράντ. Από τον Μάρτιο θα επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμά του, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει προγραμματίσει πολλές διεθνείς επισκέψεις.

Ομως η περιπέτεια της υγείας του δεν είναι το μόνο που ταλαιπωρεί αυτή την εποχή τον Ερντογάν. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο τουρκικής καταγωγής Αμερικανός ακαδημαϊκός Ντάνι Ρόντρικ επέστησε την προσοχή στη διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στην παράταξη του Ερντογάν και στο δίκτυο του Φατουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου θεολόγου που ζει στις ΗΠΑ και ελέγχει τουρκικά σχολεία, πανεπιστήμια, μέσα ενημέρωσης, ενώ διατηρεί υποστηρικτές στους κόλπους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Το δίκτυο του Γκιουλέν βοηθά στην εξάπλωση της τουρκικής επιρροής και στις χώρες της κεντρικής Ασίας.

«Ενώ ο Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του, αυτοί που γίνονται όλο και πιο ισχυροί είναι οι “γκιουλενιστές” σύμμαχοι της κυβέρνησής του. Μέλη του πολυεθνικού δικτύου Γκιουλέν στελεχώνουν την τουρκική Αστυνομία, Δικαιοσύνη, γραφειοκρατία, πανεπιστήμια», αναφέρει ο Ρόντρικ. Κατά τον Ρόντρικ, τα ειδικά δικαστήρια, που δουλεύουν υπερωρίες στην Τουρκία προφυλακίζοντας κατά συρροήν δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, ακόμη και τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, ελέγχονται όλο και περισσότερο από τους γκιουλενιστές.

Στις αρχές της χρονιάς, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την Τουρκία για την παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου, με τις προφυλακίσεις υπόπτων που διαρκούν ώς και δέκα χρόνια, την εκτεταμένη χρήση μυστικών μαρτύρων και την πρακτική των αρχών πρώτα να συλλαμβάνουν υπόπτους και μετά να συλλέγουν στοιχεία. «Τα δίχτυα που έχουν ριχτεί για να πιάσουν όσους προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ισλαμική κυβέρνηση φαίνεται ότι απλώνονται για να πιάσουν και όσους της ασκούν αντιπολίτευση», ανέφεραν πρόσφατα οι Financial Times, σε άρθρο με τίτλο «Ο εντεινόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν».

Το άρθρο επεσήμανε περιστατικά όπως την έρευνα σε βάρος του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης εξαιτίας των δηλώσεών του μετά την επίσκεψη σε φυλακή στην οποία κρατούνται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «τα όρια ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες και στο δικαίωμα ελεύθερης σκέψης, έκφρασης και συνάθροισης έχουν θολώσει».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.