Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Νετανιάχου: Απειλή για την ανθρωπότητα η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν

Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα προέρχεται από την πιθανότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα κάποιο ριζοσπαστικό ισλαμικό καθεστώς, όπως αυτό του Ιράν.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια αποκλειστικής του συνέντευξης στην εφημερίδα «The Australian», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, επ' ευκαιρία της έντασης που επικρατεί στην περιοχή, μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός ακόμα πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν.

Η πιο πάνω δολοφονία στο κέντρο της Τεχεράνης, από άγνωστους μοτοσικλετιστές, που τοποθέτησαν εν κινήσει μαγνητική βόμβα στο αυτοκίνητο του Ιρανού φυσικού ήταν η τέταρτη δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα τα δύο τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση του Ιράν ισχυρίζεται, για άλλη μια φορά, ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πράγμα που αρνήθηκαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Η τελευταία δολοφονία ήλθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, το οποίοι και θα βοηθήσει την ισλαμική χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει να επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ως στόχο να αποκτήσει η χώρα πυρηνική ενέργεια και όχι πυρηνικά όπλα.

Στην ίδια συνέντευξή του, από την Ιερουσαλήμ στην αυστραλιανή εφημερίδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το εμπάργκο κατά της πώλησης του ιρανικού πετρελαίου που επέβαλαν οι Αμερικανοί έχει αρχίσει να αποδίδει.

Στα πιο πάνω μέτρα που συμβάλουν στην επιδείνωση της οικονομίας του Ιράν που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, οφείλεται κατά τον Νιετανιάχου ο εκνευρισμός της Τεχεράνης και οι απειλές της ότι θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ. Μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού εμπάργκο, η Τεχεράνη απάντησε με στρατιωτικά γυμνάσια στα στενά του Ορμούζ, γεγονός που ανησύχησε σφόδρα όχι μόνο τους Αμερικανούς και τις χώρες της Δύσης, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία η οποία και έχει αρχίσει να αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της προβαίνοντας σε μαζική αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων τελευταίας τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι από το στενά του Ορμούζ διέρχεται πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη διακίνηση θα υποστεί μεγάλη ζημιά η παγκόσμια οικονομία.

Πριν λίγες μέρες, τη Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντάιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα επιστρέψει στη Τεχεράνη να κλείσει τα στενά και αν χρειαστεί θα παρέμβει στρατιωτικά. Ήδη οι Αμερικανοί έστειλαν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ενώ προχθές δήλωσαν ότι περίπολοι του ιρανικού ναυτικού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διέλευση ενός αμερικανικού πλοίου. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ περιόδευσε την περασμένη εβδομάδα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προς αναζήτηση φίλων και συμμάχων.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.