Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συρία: 96 νεκροί σε μάχες έξω από τη Δαμασκό

Σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν θέσεις στην Ντούμα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας 14 χλμ. βορειοδυτικά από το κέντρο της Δαμασκού, όμως λίγες ώρες αργότερα αποσύρθηκαν στα κρησφύγετά τους, είπαν ακτιβιστές.
Σφοδρές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συγκλόνιζαν την Ντούμα επί ώρες χθες βράδυ. Το προάστιο αποτέλεσε εστία των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην 10μηνη εξέγερση εναντίον του. Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι οι αντικυβερνητικοί μαχητές αποσύρθηκαν αφού απώθησαν κυβερνητικές δυνάμεις από την Ντούμα. «Φαίνεται πως επέλεξαν να μην κρατήσουν την περιοχή, πιθανώς διότι αυτό θα έδινε στο καθεστώς δικαιολογία για να εξαπολύσει έφοδο στην περιοχή», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι μάχες αυτές δεν αποτελούν άμεση απειλή για την ίδια την Δαμασκό, αλλά μπορεί να θορυβήσουν την κυβέρνηση, που έχει εξαπολύσει ένα κύμα ανηλεούς καταστολής αφότου άρχισε ο ξεσηκωμός τον Μάρτιο. Κάτοικος της περιοχής είπε ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι αντικυβερνητικοί αντάρτες, που αυτοαποκαλούνται Ελεύθερος Συριακός Στρατός, κατέλαβαν έδαφος για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Οι μάχες ξέσπασαν το απόγευμα χθες αφού άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια νεκρώσιμη πομπή. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, είπαν ακτιβιστές. Μια από τις εκρήξεις που ακούστηκαν στην διάρκεια των μαχών «ήταν τόσο ισχυρή που ένιωθες σαν να ταρακουνιόταν όλη η πόλη», είπε ένας ακτιβιστής μέσω Skype.

Συνολικά χθες ο απολογισμός των νεκρών από τη βία στη Συρία ανερχόταν σε τουλάχιστον 96, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, περιλαμβανομένων των 60 σορών που βρέθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου στην Ιντλίμπ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία.

Οι ειδήσεις από τη Συρία είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Στους δημοσιογράφους απαγορεύεται να μεταδίδουν ειδήσεις ελεύθερα από το εσωτερικό της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.