Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η ώρα της διπλωματίας

Στην Τεχεράνη επιθεωρητές ΟΗΕ, απειλές ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ
AFP, Reuters

Ενώ συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ιράν, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη θα αποτελέσει αιτία σύγκρουσης, οι ελπίδες για διπλωματική υπέρβαση της κρίσης αναθερμαίνονται με την επικείμενη επίσκεψη υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ στην ιρανική πρωτεύουσα. Διπλωματικές πηγές στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στη Βιέννη, έκαναν γνωστό ότι η ιρανική κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική πρόταση. Πιθανολογείται ότι η επίσκεψη θα αρχίσει στις 28 Ιανουαρίου, ενώ στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χέρμαν Νακάερτς και ο υποδιευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφέλ Γκρόσι.

Στόχος της ΙΑΕΑ είναι να απαντηθούν «μια και καλή» τα ερωτήματα που έθεσε η πολύκροτη έκθεση της επιτροπής, στις αρχές Νοεμβρίου, με την οποία για πρώτη φορά διατυπώθηκαν ρητά υπόνοιες για δραστηριότητες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που «σχετίζονται με την κατασκευή ατομικού όπλου». Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σαφές εάν θα επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν «ύποπτες» ιρανικές εγκαταστάσεις, όπως το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, θωρακισμένο στο εσωτερικό ορεινού όγκου, κοντά στην πόλη Κομ. Στο μεταξύ, οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διαβίβασε προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μέσω μυστικού διαύλου επικοινωνίας, τη σαφή προειδοποίηση ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα αποτελέσει υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» για την Ουάσιγκτον. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως, αν οι Ιρανοί κλείσουν τη στρατηγικής σημασίας δίοδο, η Αμερική δεν θα μπορέσει να άρει τον αποκλεισμό παρά μόνο προσφεύγοντας σε στρατιωτικά μέσα.

Πάντως, στο κύριο άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την ένταση στις σχέσεις Αμερικής - Ιράν και τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης, ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση Ομπάμα και στους συμμάχους τους, γιατί «δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη προσοχή σ’ αυτή την εναλλακτική λύση».

Δυσκολίες συναντά και η αμερικανική προσπάθεια για οικονομικό εκβιασμό του Ιράν μέσω συντριπτικών κυρώσεων. Μία ημέρα μετά τις πληροφορίες ότι οι κυριότεροι Ευρωπαίοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) έχουν ήδη επεκτείνει τις συμβάσεις τους με ιρανικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2012, ήρθε η αναδίπλωση ενός πιστού συμμάχου της Αμερικής, της Ιαπωνίας.

Αναιρώντας, ουσιαστικά, την προχθεσινή υπόσχεση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Τζουν Αζούμι στον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ για άμεση συμμετοχή της χώρας του στις κυρώσεις, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε ότι ο υφιστάμενός του εξέφρασε «προσωπικές απόψεις» και ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταλήξει σε απόφαση επί του θέματος προτού διαβουλευθεί με την επιχειρηματική κοινότητα. Προηγουμένως, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα είχε δηλώσει ότι χρειάζεται «μεγάλη περίσκεψη», καθώς οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Στην Τεχεράνη, κηδεύτηκε χθες ο πυρηνικός επιστήμονας Μουσταφά Αχμαντί Ροσάν, θύμα δολοφονικής επίθεσης, την περασμένη Τετάρτη, για την οποία η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Μιλώντας στο CNN, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε πως «εξ όσων γνωρίζει» η χώρα του δεν είχε ανάμειξη στη δολοφονία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.