Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Διαπραγμάτευση κυβέρνησης – εξεγερμένων στη Συρία

Νέες διαδηλώσεις ύπέρ του προέδρου Άσαντ.

Οι συριακές αρχές διαπραγματεύονται με τους εξεγερμένους που έχουν καταλάβει κάποιες περιοχές κοντά στη Δαμασκό, όπως δήλωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος.

Ακτιβιστές από τις πόλεις Ντούμα, Χαράστα και Ιρμπίν, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, δήλωσαν ότι άκουσαν εκρήξεις στην περιοχή καθώς στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και ανταρτών.

Οι ανταλλαγές πυρών ακούγονταν ακόμη και στο κέντρο της Δαμασκού.

«Πολλοί από αυτούς (τους εξεγερμένους) έχουν παραπλανηθεί. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Χουσέιν Μαχλούφ, κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής της Δαμασκού, στους άραβες παρατηρητές που βρίσκονται στη Συρία λίγο προτού αυτοί κατευθυνθούν προς την Ιρμπίν.

«Έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο μαζί τους, καθώς και με κάποιες ένοπλες ομάδες που ελέγχουν θέσεις εκεί», πρόσθεσε ο Μαχλούφ, επισημαίνοντας στους παρατηρητές ότι οι συριακές αρχές ακολουθούν «την ίδια προσέγγιση με τη Ζαμπάντανι, οπότε θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο στρατός απομάκρυνε τα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν περικυκλώσει την πόλη Ζαμπάντανι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές η ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων και οι συγκρούσεις που σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό γίνονται προκειμένου οι συριακές αρχές να απαντήσουν στην αυξανόμενη δύναμη των εξεγερμένων.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει θέσει σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, ενώ έχει υπό μερικό έλεγχο τη Ντούμα και τη Χαράστα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένας ακτιβιστής που είπε ότι το όνομά του είναι Χουσέιν.

Άλλοι ακτιβιστές από τη Ντούμα, τη Χαράστα και την Ιρμπίν δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παρατάχθηκαν στις πόλεις τους μετά την αποχώρηση των εξεγερμένων, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν επαρκή μέσα για να αντισταθούν στον τακτικό στρατό.

«Ο στρατός του Άσαντ έχει τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαεροπορικά όπλα, ενώ εμείς έχουμε μόνο τουφέκια και αντιαρματικά», δήλωσε ένας μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στο μεταξύ τέσσερις άνδρες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με λιποτάκτες κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε μία οχηματοπομπή του στρατού στην περιοχή Χίρμπετ Γάζαλεχ και στη συνέχεια ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των λιποτακτών.

Εξάλλου πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δαμασκό και σε άλλες πόλεις της Συρίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη στις υποθέσεις της χώρας τους, όπως μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Στη Δαμασκό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται συγκεντρωμένοι από το πρωί σε κεντρική πλατεία της πόλης κρατώντας σημαίες της Συρίας και πορτρέτα του Άσαντ.

«Ο λαός που κυβερνάται από τον Άσαντ δεν θα νικηθεί ποτέ» και «είμαστε όλοι ο Μπασάρ, όλοι επαναστάτες», είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, την ώρα που μεγάφωνα μετέδιδαν αποσπάσματα ομιλιών του σύρου προέδρου και πατριωτικά τραγούδια.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι θέλει να διεθνοποιήσει την κρίση. «Η αραβική προδοσία του Αραβικού Συνδέσμου», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν.

Παράλληλα η συριακή τηλεόραση μετέδιδε απευθείας εικόνες από διαδηλώσεις υποστήριξης του καθεστώτος στη Ντέιρ Εζόρ, το Χαλέπι, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς (Ταρσό) και την Χασάκε, πόλη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

34 νεκροί στην Χομς

Τριάντα τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους και δέκα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας όπου το καθεστώς εξακολουθεί να καταστέλλει το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός της ημέρας είναι 34 άμαχοι νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές περιοχές της Συρίας, κυρίως στη Χομς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.