Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συμφωνία συνεργασίας Ιταλίας - Λιβύης

Η Ρώμη θα βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και των πετρελαϊκών πηγών της αφρικανικής χώρας.

Η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραψαν σήμερα στην Τρίπολη ένα νέο σύμφωνο για τις μελλοντικές τους σχέσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στη χώρα.

Η Ιταλία θα βοηθήσει τις αρχές της Λιβύης να προστατεύσουν τα σύνορα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αφρικανικής χώρας, ανακοίνωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντουραχίμ αλ Κέιμπ.

«Οι υπουργοί Άμυνας (της Λιβύης και της Ιταλίας) υπέγραψαν ένα σύμφωνο για τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου των συνόρων από τη Λιβύη και την παροχή εκπαίδευσης, κυρίως για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Λίβυος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μάριο Μόντι.

«Το σύμφωνο επιβεβαιώνει τη λιβυκή κυριαρχία και ότι δε θα υπάρχουν Ιταλοί στρατιώτες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κείμενο, στόχος είναι να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ αναφέρεται «η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας στο πλαίσιο ενός νέου οράματος διμερών και πολυμερών σχέσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και οι αρχές της ένδοξης επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας και της Λιβύης».

Στο μεταξύ άγνωστοι έριξαν μία χειροβομβίδα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) στη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Άτομα διαδήλωναν μπροστά από το CNT. Μετά μία χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε στις εγκαταστάσεις του» ανέφερε ένας αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.