Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία για τη δράση του εθνικιστή ηγέτη στο Κόσοβο

Η «Αυτοδιάθεση» του Αλμπιν Κούρτι -που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα- διακηρύσσει ως βασικό της στόχο τη «Μεγάλη Αλβανία»
Του Σταυρου Tζιμα

Θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι του αλβανικού εθνικισμού και ο διεθνής παράγοντας στο Κόσοβο τον αντιμετωπίζει με απέχθεια. Το όνομά του Αλμπιν Κούρτι, ηγείται ενός κινήματος με την επωνυμία «Αυτοδιάθεση», εξέλεξε δώδεκα εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο και απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να κλείσει το χάσμα Αλβανών και Σέρβων του Βορρά. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επικεφαλής εκατοντάδων οπαδών του, επιχείρησε να κλείσει δύο συνοριακές διαβάσεις για να εμποδίσει τη διέλευση σερβικών φορτίων προς το Κόσοβο. Ηταν, όπως δήλωσε, τα αντίποινα των «Αλβανών πατριωτών» για τον αποκλεισμό δύο άλλων διαβάσεων δυτικότερα, από Σέρβους εθνικιστές του Βορρά, οι οποίοι παραμένουν επί αρκετές εβδομάδες στα οδοφράγματα που έχουν στήσει για να αποτρέψουν την ανάπτυξη Αλβανών αστυνομικών και τελωνειακών στους εκεί μεθοριακούς σταθμούς.

Οι επιφορτισμένοι με την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στην Πρίστινα, ανησυχούν και όχι άδικα. Η πολιτική πλατφόρμα του εθνικιστή ηγέτη τούς προκαλεί ανατριχίλα, καθώς μάλιστα ο λόγος του βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στους άνεργους και χωρίς καμιά προοπτική νέους και η πολιτική του δράση διακρίνεται από ακραίο ακτιβισμό. Το κίνημα-κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» διακηρύσσει ως βασικό του στόχο τη «Μεγάλη Αλβανία» με την ένωση σ’ ένα κράτος σε πρώτη φάση των Αλβανών του Κοσόβου και εκείνων της Αλβανίας. Εως τότε κατά τον Κούρτι, πρέπει να εκδιωχθούν οι Σέρβοι από το Κόσοβο και άμεσα να το εγκαταλείψουν οι δυνάμεις και υπηρεσίες της διεθνούς κοινότητας.

Ο εξτρεμιστικός του λόγος τον έχει φέρει σε δημόσια αντιπαράθεση με τις δυτικές διπλωματικές αποστολές στην Πρίστινα, με τον πρέσβη της Γαλλίας να τον αποκαλεί σε δηλώσεις του φασίστα και αυτόν των ΗΠΑ να προειδοποιεί, παραμονές των τελευταίων εκλογών, πως η είσοδος της «Αυτοδιάθεσης» στη Βουλή αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον του Κοσόβου.

Παρ’ όλα αυτά ο Κούρτι και το κίνημά του συγκέντρωσαν ποσοστό 12% των ψήφων και ως τρίτο κόμμα στη Βουλή τους δόθηκε και η προεδρία της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, της σημαντικότερης, λόγω της εξάρτησης του Κοσόβου από τη διεθνή κοινότητα, επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Το τι σκέφτεται για το Κόσοβο ο πολλά... υποσχόμενος στον αλβανικό αλυτρωτισμό ηγέτης, προκύπτει και από το ακόλουθο περιστατικό: Κατά τη συγκρότηση σε σώμα της Βουλής, ο ίδιος και οι βουλευτές του αρνήθηκαν να ορκιστούν στη σημαία του Κοσόβου, αλλά έβγαλαν και τοποθέτησαν πάνω στα έδρανα από μια μικρή αλβανική σημαία στην οποία και έδωσαν τον όρκο!

Είναι όμως ο 36χρονος Κούρτι και το κίνημά του προϊόν της σήψης και της διαφθοράς, στην οποία έχει βυθιστεί η εξουσιάζουσα παραδοσιακή πολιτική ηγεσία των UCKάδων, των Θάτσι και Χαραντινάι μόνο, ή υπό το λάβαρό τους αναπτύσσεται ανοιχτά πλέον μια δυναμική μεγαλοϊδεατισμού, με επίκεντρο την Πρίστινα, που μετά την κατάρρευση των καταπιεστικών καθεστώτων λάνθανε σε ολόκληρο το αλβανικό τόξο;

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με εξίσου αυξημένο ενδιαφέρον και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη εθνικιστική δραστηριότητα στα Τίρανα με εκφραστή ένα άλλο κίνημα, ακόμη πιο ακραίο και με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά, υπό την επωνυμία «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», με την οποία η «Αυτοδιάθεση» του Κούρτι διατηρεί αδελφικές σχέσεις.

Οι «ερυθρόμαυροι» των Τιράνων έχουν ως σημαία τη «Φυσική Αλβανία», την οποία οριοθετούν στα σύνορα της Μεγάλης Αλβανίας, καταφέρονται εναντίον των μη Αλβανών γειτόνων από τους οποίους διεκδικούν εδάφη, απευθύνονται κυρίως στους νέους και διανοούμενους, όπου βρίσκουν ευήκοα ώτα και κινούνται και αυτοί δραστήρια για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος.

Εκατοντάδες εξ αυτών μάλιστα επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο Κόσοβο για να πάρουν μέρος στο πλευρό του Κούρτι στον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων, αλλά τους εμπόδισε η αλβανική αστυνομία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.