Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

FT: Αντεπίθεση Ιράν στο εμπάργκο της ΕΕ

By Najmeh Bozorgmehr (Τεχεράνη) και Javier Blas (Λονδίνο)
Το Ιράν απειλεί να επιτεθεί προκαταβολικά στο ευρωπαϊκό εμπάργκο εναντίον των πετρελαίων του, κόβοντας άμεσα τις εξαγωγές προς την ήπειρο, σε μια κίνηση που θα πλήξει τις οικονομικά αδύναμες χώρες του Νότου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα ενέκρινε απαγόρευση στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν από την 1 Ιουλίου, με μία 5μηνη καθυστέρηση που έχει στόχο να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία να βρουν εναλλακτικές πηγές. Η Αθήνα αγοράζει σχεδόν το ένα τρίτο του πετρελαίου της από την Τεχεράνη. Αξιωματούχοι στη Μαδρίτη, στην Αθήνα και στη Ρώμη έχουν δηλώσει ότι θα αξιοποιήσουν την αναβολή για να ζητήσουν από άλλους παραγωγούς, όπως η Σ. Αραβία, η Ρωσία και το Ιράκ, πρόσθετο εφοδιασμό.

Ο Emad Hosseini, εκπρόσωπος της ενεργειακής επιτροπής του ιρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην Τεχεράνη ότι ολοκληρώνει σχέδιο νόμου για τη διακοπή όλου του πετρελαϊκού εμπορίου με την Ευρώπη. «Αν εγκριθεί το σχέδιο, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη πριν αρχίσει το εμπάργκο της Ε.Ε. στο Ιράν», δήλωσε στο πρακτορείο Mehr, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση την Κυριακή.
Αρκετοί ισχυροί βουλευτές στο Ιράν έχουν καταθέσει παρόμοιες προτάσεις και η εφημερίδα Kayhan, τον διευθυντή της οποίας διορίζει ο Ayatollah Ali Khamenei, δημοσίευσε κύριο άρθρο πρόσφατα, προτρέποντας το κοινοβούλιο να αντιδράσει προκαταβολικά στο εμπάργκο.
Πέρσι η Ε.Ε. αγόραζε κατά μέσο όρο 600.000 βαρέλια ημερησίως ιρανικό πετρέλαιο, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της Μέσης Ανατολής. Η Κίνα είναι ομεγαλύτερος πελάτης της Τεχεράνης, με 500.000 βαρέλια ημερησίως.
Οι αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το Ιράν θα αντιδράσει στην ευρωπαϊκή απαγόρευση με δικό του εμπάργκο, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.
Η αποτελεσματικότητα της προκαταβολικής κίνησης της Τεχεράνης παραμένει ασαφής. Η γαλλική Total, που πέρσι αγόραζε κατά μέσο όρο 80.000 βαρέλια ημερησίως ιρανικό πετρέλαιο, δήλωσε ότι πλέον δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. «Εχουμε ήδη σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής Christophe de Margerie.
Η Τεχεράνη τις τελευταίες εβδομάδες απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ένα κομβικό πέρασμα μέσα από το οποίο περνάει το ένα τρίτο των πετρελαιοφόρων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια κίνηση.
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.