Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ιράκ-Τουρκία: Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ιράκ Ντεμιρέρ εκλήθη στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών

Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ιράκ Γιουνούς Ντεμιρέρ εκλήθη στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών για να του γνωστοποιηθεί η "ανησυχία" των ιρακινών αρχών για την τουρκική "ανάμειξη" στην εσωτερική πολιτική του Ιράκ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση των ιρακινών αρχών.

Ο Ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών Τζάουαντ αλ Ντορούκι του εξέφρασε "τις ανησυχίες της ιρακινής κυβέρνησης για το θέμα των σχολίων που έκαναν πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι για ιρακινές εσωτερικές υποθέσεις, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών".Η 'Αγκυρα θα πρέπει "να αποφεύγει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις", σύμφωνα με την ιρακινή ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους επικεφαλής των διαφόρων κομμάτων και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους του Ιράκ να εμποδίσουν το ξέσπασμα μιας "νέας αδελφοκτόνας σύγκρουσης", την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή πολιτική κρίση η οποία δημιουργεί φόβους για επανεμφάνιση της διαθρησκευτικής βίας.

Ο Ερντογάν τάχθηκε επίσης υπέρ της λήψης μέτρων για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να αποφευχθούν οι πολιτικές πιέσεις γύρω από μια ενδεχόμενη δίκη του Ιρακινού αντιπροέδρου, του σουνίτη Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε επιθέσεις και έχει τώρα βρει καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Τούρκος πρεσβευτής απάντησε ότι τα σχόλια αυτά "έχουν καλές προθέσεις" και δεσμεύτηκε να ενημερώσει την κυβέρνησή του για την ιρακινή θέση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι είχε ήδη καταδικάσει την Παρασκευή την "ανάμειξη" της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά τη δικαιοσύνη και προειδοποίησε ότι η Βαγδάζτη "δεν θα το επιτρέψει αυτό".
Σ.Μ.© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΒΑΓΔΑΤΗ Μήνυμα στην Τουρκία να μην παρεμβαίνει στο Ιράκ


«ΤΑ ΆΚΟΥΣΕ» Ο ΠΡΈΣΒΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΈΕΣ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΆΝ, ΠΟΥ ΣΥΝΈΣΤΗΣΕ ΣΤΟ ΙΡΆΚ ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΆΚΩΣΗ ΤΗΣ ΈΝΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΎ ΣΙΙΤΏΝ ΚΑΙ ΣΟΥΝΙΤΏΝ.

Ο Νουρί Αλ Μαλίκι, που ηγείται της σιιτικής κυβέρνησης, προχώρησε μέσω του ΥΠΕΞ σε επίσημο διάβημα για τα σχόλια από τον Τούρκο πρωθυπουργό σχετικά με την πολιτική κρίση στην χώρα και την κυβέρνησή του.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της χώρας Μοχάμεντ Τζαουάντ αλ Ντουρέκι ζήτησε από την Τουρκία να επανεξετάσει την αναγκαιότητα να αποφεύγει οτιδήποτε διαταράσσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Ο Τούρκος πρέσβυς διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις έγιναν καλή τη πίστη και θα ενημερώσει την Αγκυρα για τις θέσεις μας», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ να μην εντείνουν την κόντρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών, καθώς η θρησκευτική διαμάχη θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Το Ιράκ έχει «ιστορική ευθύνη» έναντι των άλλων χωρών, όπως είπε ο Ερντογάν, σε ένα μήνυμα που κατά πολλούς απευθύνεται στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική Σαουδική Αραβία, που διαγκωνίζονται για τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.

Η σιιτική κυβέρνηση Μαλίκι προσεγγίζει σταθερά την Τεχεράνη, προς μεγάλη ανησυχία της Τουρκίας, που έχει επενδύσει σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει το Ιράν να γίνεται ο κύριος εταίρος της Βαγδάτης. Η πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της σουνιτικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου Ταρέκ αλ Χασεμί προκάλεσε συναγερμό στην Αγκυρα, καθώς -μεταξύ όλων των άλλων- η Τουρκία είναι κυρίως σουνιτική.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.