Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πετρέλαιο τέλος στην Ευρώπη εξετάζει το Ιράν

Reuters, AP, AFP

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Νομοσχέδιο με θέμα την άμεση διακοπή προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη, πριν από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο τον Ιούλιο, θα τεθεί προς συζήτηση την Κυριακή στην ιρανική Βουλή.

«Το νομοσχέδιο ζητεί από την κυβέρνηση να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο στην Ευρώπη πριν ξεκινήσει το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του Ιράν», δήλωσε ο βουλευτής Χασάν Γκαφουριφάρντ. Δεν είναι σαφές αν και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο και ποιες είναι οι πιθανότητες ψήφισής του.

Τη Δευτέρα, το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. απαγόρευσε τη συνομολόγηση νέων συμβολαίων προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, ενώ άφησε περιθώριο έως την 1η Ιουλίου για την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβολαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο του 2011, φθάνοντας τα 700.000 βαρέλια ημερησίως. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ιρανικές εισαγωγές εμφανίζεται η Ελλάδα, η οποία το τρίτο τρίμηνο του 2011 εισήγαγε πάνω από το μισό πετρέλαιό της (ποσοστό 53% ή 158.000 βαρέλια) από το Ιράν. Τα αντίστοιχα ποσοστά εισαγωγών από το Ιράν ήταν 16,2% για την Ισπανία και 13,2% για την Ιταλία. Μετά την επιβολή των νέων ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, με το νόμισμά του να περιδινίζεται σε έντονη κρίση. Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από 14% σε 21%, προκειμένου να συγκρατήσει τη φυγή κεφαλαίων από τις ιρανικές τράπεζες. Η Δύση ελπίζει ότι η οικονομική πίεση θα υποχρεώσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.