Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υποχώρησε το πετρέλαιο στα 101,7 δολ.

Reuters, Bloomberg

Σε πορεία αποκλιμάκωσης οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου το αδιέξοδο που διαφαίνεται στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές μαύρου χρυσού από το Ιράν. Μετά τη συνεχιζόμενη άνοδο των 10 ημερών που μεσολάβησαν αφότου υπέγραψε το νέο πακέτο κυρώσεων ο Αμερικανός πρόεδρος, αργά χθες το βράδυ η τιμή του αργού κυμαινόταν στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης γύρω στα 101,70 δολάρια το βαρέλι. Ωρες νωρίτερα, είχε υποχωρήσει στα 101,16 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει πτώση 1,1% από τα 102,24 στα οποία είχε κλείσει την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί η διαπίστωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων πως το σχέδιο της Ε.Ε. για απαγόρευση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου θα προσέκρουε σε μια σειρά εξαιρέσεων σχετικών με τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί ανάμεσα στο Ιράν και χώρες-μέλη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν πως αν παραχωρηθούν εξαιρέσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα αποδυναμωθεί το σχεδιαζόμενο εμπάργκο. Το σχέδιο προσκρούει, άλλωστε, στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, η οποία βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση αναζητώντας ασφαλιστικές δικλίδες, δεδομένης της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το Ιράν. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας, η Ιταλία και η Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να προσανατολίσουν το τελικό σχέδιο, που θα αποφασισθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου, προς μια ηπιότερη μορφή κυρώσεων αντί της βρετανικής πρότασης για επιβολή γενικευμένου εμπάργκο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως επικρατεί ανησυχία ότι μια απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου μπορεί να επιτείνει τα οικονομικά δεινά της χειμαζόμενης από την κρίση χρέους Ευρωζώνης. Μία συνιστώσα των αιτιών που οδήγησαν στη χθεσινή υποχώρηση εκτιμάται άλλωστε πως είναι και η είδηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, εφόσον προβλέπεται να υποχωρήσει εκ νέου το γερμανικό ΑΕΠ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους. Ακόμη ένας παράγοντας πίσω από την υποχώρηση του πετρελαίου είναι, άλλωστε, η είδηση πως αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης και η ενίσχυση του δολαρίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται συνήθως σε αντίστροφη πορεία από εκείνη του αμερικανικού νομίσματος.

Με αναπτερωμένο ηθικό ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε χθες τις συνομιλίες περί της επιβολής εμπάργκο «πολιτικά παιχνίδια» και εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί πραγματικά γενικευμένη απαγόρευση στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Αφού επισήμανε πως το Ιράν είναι «η τέταρτη στον κόσμο χώρα παραγωγός πετρελαίου, με τα δεύτερα σε μέγεθος αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο», ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως μια χώρα με τέτοιον ενεργειακό πλούτο δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί από την παγκόσμια αγορά ενέργειας όταν «η ενέργεια είναι η μηχανή που κινεί τις χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.