Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αίγυπτος: Απομάκρυνση στρατηγού αρμόδιου για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου έπαψε το στρατηγό, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα του στρατού που έχει αμαυρωθεί από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και τις κατηγορίες ότι οι ένστολοι υπονομεύουν τη δημοκρατική επανάσταση της Αιγύπτου.

Η αλλαγή αυτή είναι η πρώτη στους κόλπους του στρατιωτικού συμβουλίου από τότε που οι στρατηγοί ανέλαβαν την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ.

Παρόλο που απέτρεψε μια βίαιη αντιπαράθεση εκδιώκοντας τον Μουμπάρακ, ο στρατός προσπάθησε να καταπνίξει το κίνημα διαμαρτυρίας σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές, συμφώνησε απρόθυμα να παραδώσει τον Ιούνιο την εξουσία σε έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν θα είναι στρατιωτικός και προσπάθησε να διατηρήσει τα προνόμιά του.

Ο ηλικίας 60 ετών στρατηγός Ισμαΐλ Ετμάν «εξαιρέθηκε από την υπηρεσία και αντικαταστάθηκε από τον αντιστράτηγο 'Αχμεντ Αμπού Ελ-Νταχάμπ, επικεφαλής της μεραρχίας πυροβολικού», δήλωσε πηγή του υπουργείου 'Αμυνας.

Από τον πόλεμο με το Ισραήλ το 1973, ο αιγυπτιακός στρατός θεωρείτο αξιοσέβαστος θεσμός, αλλά η άμεση ανάμιξή του με την πολιτική τον εξέθεσε στα βλέμματα της κοινής γνώμης.

Πολλοί νέοι δημοκρατικοί ακτιβιστές δεν εμπιστεύονται τους στρατηγούς, για τους οποίους έχουν υποψίες ότι θέλουν να περιορίσουν την πολιτική εξουσία εκμεταλλευόμενοι την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας.

Δεκάδες έχουν σκοτωθεί από τότε που ο στρατός επεχείρησε να καταστείλει τις διαδηλώσεις στους δρόμους του Καΐρου το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται τραυματισμένους διαδηλωτές έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Ο στρατός τονίζει ότι έχουν σκοτωθεί και στρατιώτες και κατηγορεί για τη βία «αόρατα χέρια» που θέλουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος και να υπονομεύσουν τα επιτεύγματα της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό συμβούλιο δήλωσε ότι ο στρατός ανησυχεί για την αμαύρωση της δημόσιας εικόνας του.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμά ότι η εικόνα του στρατού στα ΜΜΕ επλήγη τον περασμένο χρόνο υπό την ηγεσία του Ετμάν», τόνισε η ίδια πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι την απόφαση για την αποπομπή του στρατηγού και την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας του στρατού, έλαβε ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στρατάρχης Χουσέιν Μοχάμεντ Ταντάουι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.