Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τουρκικές πιέσεις στη γαλλική Γερουσία για την αρμενική γενοκτονία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τους Γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία, δηλώνοντας ότι «αυτοί που εκμεταλλεύονται την Ιστορία θα είναι τα θύματα της εκμετάλλευσης αυτής».

«Καλώ τους γάλλους γερουσιαστές να συλλογιστούν εις βάθος, αν ψηφίσουν (το νομοσχέδιο), η απόφασή τους δεν θα έχει καμιά εγκυρότητα», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Τουρκία αρνείται.

Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο αυτό, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος αυτού. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου «αντιβαίνει στο Σύνταγμα».

Ωστόσο το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέ του νομοσχεδίου.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι, αν η Γερουσία ψηφίσει το νομοσχέδιο, «αυτό θα ήταν μια μαύρη κηλίδα στην πνευματική ιστορία της Γαλλίας» και ότι η Τουρκία θα υπενθυμίζει «σε κάθε ευκαιρία» στους Γάλλους το λάθος που διέπραξαν.

Το γαλλικό νομοσχέδιο ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.