Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η Τεχεράνη καταδικάζει το Ισραήλ και τις μυστικές υπηρεσίες

BBC

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η δολοφονία ενός ακόμη επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μπορεί να ωθήσει τώρα την Τεχεράνη σε πράξεις αντεκδίκησης. Παρότι ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων κατά του πυρηνικού προγράμματος, η Τεχεράνη σπεύδει να καταδικάσει τον παραδοσιακό της εχθρό: το Ισραήλ και τις μυστικές του υπηρεσίες. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιος κρύβεται πίσω από τις ενέργειες αυτές, είναι φανερό ότι το Ιράν υφίσταται ακήρυχτη εκστρατεία με στόχο την επιβράδυνση των πυρηνικών του φιλοδοξιών.

Η χθεσινή δολοφονία του Μουσταφά Αχμαντί Ροσάν έγινε από άτομα που γνώριζαν καλά τις συνήθειές του. Η μικρή, επαγγελματικά κατασκευασμένη μαγνητική εκρηκτική συσκευή ήταν σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να σκοτώσει τον στόχο της, χωρίς όμως να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες χάρη στη μικρή της ισχύ. Παρότι ο Αχμαντί Ροσάν κατείχε θέση επιβλέποντος στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάντζ, σε μία μυστικοπαθή χώρα όπως το Ιράν είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς εάν ο θάνατός του θα πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα. «Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι η δολοφονία του Αχμαντί Ροσάν θα προκαλέσει καθυστέρηση στο πρόγραμμα.

Υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί τομείς τους οποίους το Ιράν δεν έχει ακόμη τελειοποιήσει και έτσι μία στρατηγική “αποκεφαλισμού” θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική. Μπορεί, όμως, το Ιράν να έχει ξεπεράσει το στάδιο αυτό και η δολοφονία του Αχμαντί Ροσάν να αποδειχθεί άχρηστη» λέει ο Μαρκ Φιτσπάτρικ, ειδικός της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων στο βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών IISS.

Ποιος βρίσκεται λοιπόν πίσω από αυτή τη φονική εκστρατεία δολιοφθοράς; Αν και κανείς δεν σπεύδει να σηκώσει το χέρι, το Ισραήλ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για κάθε εμπόδιο που συναντά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο αντιμετωπίζεται ήδη ως «υπαρξιακός κίνδυνος» από το Τελ Αβίβ.

Στο παρελθόν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει κάθε σχέση με τις ενέργειες αυτές. Η ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας, Μοσάντ, διαθέτει όμως το καλύτερο δίκτυο πληροφοριοδοτών και πρακτόρων στη Μέση Ανατολή. Το 2011 Ιρανός πολίτης ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε από τη Μοσάντ για να δολοφονήσει επιστήμονα, αν και η αξιοπιστία της ομολογίας αυτής μπορεί να αμφισβητηθεί, λόγω των σκληρών μεθόδων που εφαρμόζουν οι ιρανικές ανακριτικές αρχές. Ο ιός υπολογιστών Stuxnet, που διείσδυσε στους υπολογιστές του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2009, θεωρείται έργο Αμερικανών, Ισραηλινών, ίσως και Βρετανών προγραμματιστών.

Μέχρι στιγμής, το Ιράν απέφυγε να απαντήσει στις επιθέσεις αυτές, αρκούμενο να τις καταδικάζει στα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Η χθεσινή δολοφονία μπορεί, όμως, να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, πείθοντας την ισχυρή υπηρεσία αντικατασκοπείας του Ιράν, την Ετιλάατ, να πραγματοποιήσει κάποια εντυπωσιακή τρομοκρατική ενέργεια στη Δύση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.