Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Απαγωγή Ιρανών προσκυνητών στη Συρία

Τους 42 έφτασαν οι νεκροί από συγκρούσεις.

Έντεκα Ιρανοί πολίτες απήχθησαν ενώ πραγματοποιούσαν προσκύνημα στη Συρία, όπως μετέδωσε απόψε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna επικαλούμενο έναν Ιρανό αξιωματούχο. «Το λεωφορείο κατευθυνόταν στη Δαμασκό όταν δέχτηκε επίθεση στην κεντρική Συρία και έντεκα από τους επιβάτες απήχθησαν», δήλωσε ο Μασούντ Αχαβάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην ιστοσελίδα της η αγγλόφωνη Press TV ανέφερε ότι ένοπλοι απήγαγαν τους άνδρες που βρίσκονταν στο λεωφορείο και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, αφήνοντας πίσω τις γυναίκες. Οι δράστες επικοινώνησαν με συγγενείς ενός ομήρου στην Τεχεράνη και ζήτησαν λύτρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ραμίν Μεχμανπαράστ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη» και ζήτησε από τη Δαμασκό να φροντίσει για την απελευθέρωση των προσκυνητών Τον Δεκέμβριο πέντε Ιρανοί τεχνικοί είχαν απαχθεί από την πόλη Χομς της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης που ξέσπασε πριν από δέκα μήνες. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Μόνο σήμερα έχασαν τη ζωή τους 42 άτομα - εκ των οποίων δέκα παιδιά - κυρίως στην επαρχία της Χομς, όπως ανέφεραν ακτιβιστές από το βόρειο Λίβανο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κρατούν περίπου 600 άτομα στην επαρχία Χάμα.

«Στη Χάμα γίνεται σφαγή και είναι σε εξέλιξη μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση συλλήψεων», είπε ο Άχμεντ αλ-Χαμάουι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.