Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία κατά της γαλλικής αντικατασκοπίας ότι είναι «όργανο» του Σαρκοζί

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα και στο οποίο η υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας χαρακτηρίζεται «πολιτικό όργανο» του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Στο βιβλίο «Ο κατάσκοπος του προέδρου» οι δημοσιογράφοι Ολιβιά Ρεκασάν, Ντιντιέ Ασού και Κριστόφ Λαμπέ σκιαγραφούν ένα «δηλητηριώδες» πορτρέτο του Μπερνάρ Σκαρσινί, του προϊστάμενου της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) η οποία ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Σαρκοζί.

Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες --στην πλειοψηφία τους ανώνυμες-- οι συγγραφείς κατηγορούν τον Σκαρσινί ότι είναι «στην υπηρεσία» του προέδρου. Υποστηρίζουν επίσης ότι η DCRI, η οποία δημιουργήθηκε το 2008 με τη συγχώνευση της Διεύθυνσης Παρακολούθησης της Τρομοκρατίας (DST) και των Γενικών Πληροφοριών (RG), έχει «παρεκκλίνει» από την αποστολή της.

Την Τετάρτη ο ίδιος ο Σκαρσινί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι «δεν είναι κατάσκοπος κανενός». Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει αγωγή για δυσφήμιση σε βάρος των συγγραφέων, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart και του ιδρυτή της, δημοσιογράφου Εντί Πλενέλ.

Ο τελευταίος δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι το βιβλίο «Ο κατάσκοπος του προέδρου» δείχνει με λεπτομέρειες πώς η DCRI μετατράπηκε, «υπό τη διεύθυνση αυτού του αστυνομικού (σ.σ. του Σκαρσινί) που είναι πλήρως αφοσιωμένος στον Νικολά Σαρκοζί» σε ένα όργανο «εκτέλεσης αποστολών της πολιτικής εξουσίας και πιο συγκεκριμένα της προεδρίας της δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, στον οποίο υπάγεται η DCRI, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter διέψευσε κατηγορηματικά ότι η υπηρεσία είναι «πολιτικό όργανο στην υπηρεσία της εξουσίας». Τόνισε μάλιστα ότι είναι «απολύτως λάθος» να λέει κανείς ότι η DCRI κατασκοπεύει πολιτικούς. Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει μια ειδική ομάδα που διαθέτει μικρόφωνα και εισβάλει σε πληροφοριακά συστήματα παραβιάζοντας κάθε νόμιμο πλαίσιο, όπως υποστηρίζεται στο βιβλίο.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπηρεσία δέχεται έντονη κριτική. Ο ίδιος ο Σκαρσινί, ο επονομαζόμενος και «σκυλόψαρο», κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Monde.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.