Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Επεισόδια σκληροπυρηνικών Κοσοβάρων

Reuters, AFP, A.P.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, πραγματοποίησαν χθες οι οπαδοί του σκληροπυρηνικού κόμματος Αυτοδιάθεση, του Αλμπίν Κούρτι, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή των κινητοποιήσεών τους το Σάββατο από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Το κόμμα του 36χρονου Κούρτι, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή του Κοσόβου τον Δεκέμβριο του 2010, υποστηρίζει την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των βαλκανικών περιοχών όπου κατοικούν Αλβανοί, ζητεί τον τερματισμό της διεθνούς κηδεμονίας του κρατιδίου και δυναμιτίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Το Σάββατο, οι οπαδοί του Κούρτι έκλεισαν δρόμους στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία, προκειμένου να παρεμποδίσουν την εισαγωγή σερβικών προϊόντων. Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και αντλίες νερού, ενώ οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες. Οι συγκρούσεις που διεξήχθησαν στα συνοριακά περάσματα Μερντάρε, κοντά στο Ποντούγιεβο, και Ντε ι Μπάρντε, στο ανατολικό Κόσοβο, είχαν ως αποτέλεσμα 80 τραυματισμούς και τουλάχιστον 145 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται πέντε βουλευτές του κόμματος Αυτοδιάθεση.

«Δεν είναι σωστό να παρεμποδίζουν εμάς και όχι τη Σερβία», είπε ο Κούρτι στο πλήθος, λίγο πριν επέμβει η αστυνομία. «Η Σερβία είναι ο εχθρός του κράτους του Κοσόβου και το σύνθημά μας είναι “η Σερβία δεν θα περάσει”».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βετεβέντοσγε (Αυτοδιάθεση) έρχεται σε σύγκρουση με τις Αρχές του Κοσόβου. Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους σε διαδήλωση του κινήματος, στην οποία είχε επέμβει η διεθνής δύναμη Κοσόβου, UNMIK. Το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Κούρτι ανακοίνωσε τη μετατροπή του κινήματός του σε κόμμα, οι Αρχές επενέβησαν και συνέλαβαν τον ίδιο και άλλα πέντε μέλη του κόμματος, με κατηγορίες σχετιζόμενες με τη διαδήλωση του 2007. Εν τω μεταξύ, το 2009, οπαδοί της Αυτοδιάθεσης είχαν αναποδογυρίσει 30 οχήματα της ευρωπαϊκής αποστολής για το κράτος δικαίου στο Κόσοβο, Eulex, μετά την απόφαση της Eulex να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Επισήμως η Αλβανία απορρίπτει τις πολιτικές τοποθετήσεις του Κούρτι. Εκπρόσωποι του κόμματος βρέθηκαν στα Τίρανα την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνοντας την αλβανική ηγεσία για τη σχεδιαζόμενη κινητοποίηση και ζητώντας την υποστήριξή της. Την Πέμπτη, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο μποϊκοτάζ «εξτρεμιστική ενέργεια» που παρεμποδίζει «τις προσπάθειες οικοδόμησης δημοκρατικού κράτους και πολυεθνικής κοινωνίας στο Κόσοβο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.