Ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλεί να προσλάβει η διένεξη στρατού και πολιτικής ηγεσίας
A.P., Reuters, AFP
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλεί να προσλάβει η διένεξη στρατού και πολιτικής ηγεσίας στο Πακιστάν, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράτζα Γκιλάνι να καθαιρέσει τον υπουργό Αμυνας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ναέμ Χαλίντ Λοντχί. Από το γραφείου Τύπου του κ. Γκιλάνι ανακοινώθηκε χθες ότι ο αντιστράτηγος Λοντχί «απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και παράνομες ενέργειες που δημιούργησαν παρανόηση μεταξύ των κρατικών θεσμών»· πλην όμως πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η εξέλιξη σχετίζεται με την υπόθεση του ανυπόγραφου εγγράφου με το οποίο η πακιστανική κυβέρνηση φέρεται να ζητάει τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αποτροπή επικείμενου πραξικοπήματος – γνωστού και ως σκανδάλου «memogate». Πηγές προσκείμενες στον πακιστανικό στρατό, από την πλευρά τους, χαρακτήριζαν τη νέα ένταση με τον πρωθυπουργό Γκιλάνι «πολύ σοβαρή».
Νωρίτερα δε, ο πακιστανικός στρατός είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Γκιλάνι σε κινεζική εφημερίδα περί «αντισυνταγματικής δράσης» του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας στο πλαίσιο του σκανδάλου «memogate». Στη σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από την αποπομπή του στρατηγού Λοντχί, γίνεται λόγος για «σοβαρές κατηγορίες από την πλευρά του πρωθυπουργού Γκιλάνι» και για ενδεχόμενες «επώδυνες επιπτώσεις για τη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρνταρί είχε μεταβεί στο Ντουμπάι για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, γεγονός που έδωσε τροφή στις φήμες πως εγκατέλειψε τη χώρα προκειμένου να μη συλληφθεί κατά τη διάρκεια του επικείμενου πραξικοπήματος.
Την πολιτική κατάσταση περιέπλεξε ακόμα περισσότερο η ρητή προειδοποίηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν προς τον κ. Γκιλάνι ότι θα τον καθαιρέσει από τον πρωθυπουργικό θώκο αν δεν ανοίξει άμεσα τους φακέλους των υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο πρόεδρος Ζαρνταρί. Από το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο ασκεί αφόρητες πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να ανοίξει τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζαρνταρί, πάντως, ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τις υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του, Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007. Το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση «αψήφησε κατά βούληση» τη σχετική δικαστική απόφαση και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Γκιλάνι ως «αναξιόπιστο» διότι δεν εκτέλεσε τις προγενέστερες εντολές του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, μάλιστα, ήταν εκείνο που κίνησε, υπό την πίεση του στρατού, τη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης «memogate». Σύμφωνα με τον πακιστανικό Τύπο, ο στρατός θεωρεί ότι το έγγραφο με το οποίο η κυβέρνηση Γκιλάνι ζητάει την προστασία των Αμερικανών από ένα επικείμενο πραξικόπημα γράφτηκε από τον πρώην πρέσβη της χώρας στην Ουάσιγκτον, κατόπιν εντολής του προέδρου Ζαρντάρι. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ του Πακιστάν, στρατηγός Ασφάκ Περβέζ Καγιανί, και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, αντιστράτηγος Αχμέντ Σούτζα Πασά, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι το διαβόητο έγγραφο αποτελεί μέρος συνωμοσίας σε βάρος του στρατεύματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι πηγές προσκείμενες στον κ. Γκιλάνι άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λοντχί απεπέμφθη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην παράδοση των γραπτών καταθέσεων του στρατηγού Καγιανί και του αντιστράτηγου Πασά στο δικαστήριο.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο με τρεις διαστάσεις», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ρασούλ Μπαχς Ραΐς. «Από τη μια είναι ο στρατός, από την άλλη η πολιτική ηγεσία και στη μέση το δικαστικό σύστημα», συνέχισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Ραΐς, ο στρατός «ναι μεν έχει έμφυτη την τάση να καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα, πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι στρατηγοί έχουν αποφασίσει να αφήσουν τα δικαστήρια να βγάλουν τους Ζαρνταρί και Γκιλάνι από τη μέση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.