Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οραμα Πούτιν για τη ρωσική οικονομία

Reuters

ΜΟΣΧΑ. Το όραμά του για τη «νέα ανταγωνιστική οικονομία» της Ρωσίας ανέλυσε, χθες, πέντε εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος παραμένει η καλύτερη «εγγύηση» για το μέλλον, αν και αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί, όπως η συστημική διαφθορά, το «μη ικανοποιητικό» κλίμα στις επιχειρήσεις και η «απαράδεκτη» εξάρτηση από τις εξαγωγές ενέργειας. Με εκτενές άρθρο του στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα Vedomosti, παρουσίασε το οικονομικό του πρόγραμμα, που προβάλλει τον κρατικό καπιταλισμό ως βασικό άξονα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ρωσίας.

«Χρειαζόμαστε μια οικονομία με ανταγωνιστική βιομηχανία και υποδομή, με αποτελεσματική αγροτική πολιτική», επισήμανε. «Μια οικονομία που δεν εγγυάται τη σταθερότητα, την κυριαρχία ή την ευημερία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη Ρωσία». Αναφερόμενος σε κρίσεις, που, όπως είπε, μαστίζουν άλλες «έως πρότινος άτρωτες» χώρες, σημείωσε: «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη σταθερή και σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας μας και να προστατεύσουμε κατά το δυνατόν τους πολίτες μας από πλήγματα, ενώ θα ανανεώνουμε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής». Μικρή αναφορά περιέλαβε το άρθρο, όπως σχολίασε το Reuters, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, που επικρίνεται από επενδυτές για υψηλό κόστος και αναποτελεσματικότητα.

Σχετικά με τη διαφθορά, ωστόσο, ο κ. Πούτιν παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως οι έως τώρα προσπάθειες του προέδρου Μεντβέντεφ δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα... «Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας και το απυρόβλητο των κρατικών αξιωματούχων», έγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρόκειται για συστημική διαφθορά. Θεμελιώδης στόχος είναι να ανοίξουμε τον δρόμο στις επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να κερδίσουν σε έναν δίκαιο ανταγωνισμό. Πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το κράτος - την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία».

H λέξη «πρέπει» χρησιμοποιείται 32 φορές στο κείμενο, η λέξη «θα» 19 φορές, το «απαιτείται» 17 φορές και το «είναι αναγκαίο» άλλες 11 φορές, όπως σημείωσε η εφημερίδα Vedomosti, προβάλλοντας το ερώτημα: «Αλλά ποιος είναι αυτός που πρέπει να δράσει;» Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να βρει τρόπο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, λένε οι οικονομολόγοι, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί στο 4-5%, σε σύγκριση με το 6 έως 7%, που καταγράφηκε πριν από το 2008. Το πρόβλημα βρίσκεται πάντα στην εφαρμογή, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capital, Ιβάν Τσακάροφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι χωρίς μεταρρύθμιση η Ρωσία κινδυνεύει να διολισθήσει σε «διπλό» έλλειμμα, του προϋπολογισμού και του εμπορικού ισοζυγίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.