Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Από διώκτης τρομοκρατών, κατηγορούμενος

The New York Times

Τον Μάρτιο του 2002, ο Τζον Κυριακού βρέθηκε να συντονίζει ομάδα πρακτόρων της CIA και μελών των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, που πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι όπου φερόταν να διαμένει ο Αμπού Ζουμπάιντα, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Αφού κόπασαν τα πυρά, ο Κυριακού εισήλθε στο σπίτι, άρπαξε έναν τραυματισμένο άνδρα και με τη βοήθεια του κινητού του τηλεφώνου έβγαλε φωτογραφία του αυτιού του υπόπτου, προτού τη στείλει σε συνάδελφό του στο Λάνγκλεϊ. «Αυτός είναι!» απάντησε ο αναλυτής από την Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας ότι ο Κυριακού είχε συλλάβει τον πρώτο σημαντικό στόχο της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Κυριακού σήμερα έχει εμπλακεί σε άλλο δράμα, με την αμερικανική κυβέρνηση, την οποία τόσο πιστά υπηρέτησε, να απειλεί να τον στείλει στη φυλακή για 30 χρόνια, για διασπορά διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, η CIA προχώρησε την Τρίτη στην απομάκρυνση της συζύγου του, η οποία υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή της. Ο 47χρονος Κυριακού, εγγονός Ελλήνων μεταναστών, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ στρατολογήθηκε από τη CIA, όπου εκπαιδεύθηκε και έμαθε αραβικά. Υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ελλάδα την εποχή των συλλήψεων των μελών της 17Ν.

Το 2007, ο Κυριακού -έχοντας παραιτηθεί από την υπηρεσία το 2005- κατήγγειλε σε συνέντευξή του τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο Αμπού Ζουμπάιντα το 2002, αποκαλύπτοντας ότι ο ύποπτος είχε υποβληθεί 83 φορές σε εικονικό πνιγμό.

Οι διαφωνίες του Κυριακού με τις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης της CIA, που αποτέλεσαν το μοναδικό κίνητρο των αποκαλύψεών του, απειλούν τώρα να τον οδηγήσουν στη φυλακή για τρεις δεκαετίες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.